Een woning krijgt extra isolatie
NOS NieuwsAangepast

Belasting op gas omhoog: wat betekent dat voor je portemonnee?

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

De belasting op gas gaat omhoog, terwijl die op stroom vrijwel gelijk blijft. Voor aardgas betalen we straks 7,9 cent per kuub meer en voor stroom komt er 0,9 cent per kWh bij. De nieuwe belastingen zijn bedoeld om het gebruik van aardgas te ontmoedigen. De overheid wil zo klimaatverandering tegengaan.

Aan de andere kant stijgt het bedrag dat mensen van de belastingdienst voor energiebelasting terug krijgen met 216 euro per jaar. Dit bedrag is onafhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt en wordt doorgaans verrekend met de leveringskosten voor stroom. Maar wat betekenen deze cijfers nou voor je portemonnee?

Rekentool

Dat verschilt nogal, omdat het energieverbruik afhankelijk is van het soort huis waar je in woont. Milieu Centraal heeft een rekentool gemaakt, waarbij iedereen zijn of haar woonsituatie kan invullen, en dan direct kan zien of hij meer of juist minder moet betalen. Ben je single en woon je in een vrij nieuw appartement? Dan ga je er relatief het meest op vooruit. Woon je met meerdere mensen in een oude, slecht geïsoleerde en vrijstaande woning, dan ga je erop achteruit.

"De spreiding is behoorlijk groot", zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. "Maar gemiddeld gaan we er 100 euro per jaar op vooruit, en maar weinig mensen gaan erop achteruit." Alleen als mensen heel veel aardgas gebruiken, gaan ze meer belasting betalen. De bedoeling hiervan is dat het aantrekkelijker wordt gemaakt om te isoleren en te investeren in alternatieven voor aardgas, zoals een warmtepomp.

Van Meegeren erkent dat deze belastingmaatregelen alléén mogelijk niet de doorslag zullen geven voor mensen om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. "Het komt een stapje dichterbij. Maar opgeteld bij de subsidies die je kunt krijgen voor allerlei maatregelen, zal het toch echt wel aantrekkelijker worden. De overheid heeft verschillende mogelijkheden om de energietransitie sneller te laten verlopen."

Mensen die al in een energieneutraal huis wonen, gaan er netto alleen maar op vooruit. Ze krijgen meer energiebelasting terug dan ze voor hun energie moeten betalen. Dat komt doordat de teruggave van energiebelasting voor iedereen omhoog gaat van 311 euro naar 527 euro.

Betere isolatie brengt overigens ook meer wooncomfort met zich mee, stelt Milieu Centraal. "Het is voor veel mensen niet alleen een financiële kwestie, merken wij. Hun huis wordt ook aangenamer, omdat er minder kou binnendringt vanuit de vloer of door de ramen. En bovendien vinden steeds meer mensen het belangrijk om hun steentje bij te dragen om klimaatverandering tegen te gaan."

Van Meegeren hoopt dat de nieuwe belastingmaatregelen ertoe leiden dat in ieder geval het 'laaghangende fruit' geplukt wordt. "Veel mensen hebben inmiddels wel dakisolatie en dubbel glas. Maar in veel woningen ontbreekt nog gevel- en vloerisolatie." In Nederland zijn er bovendien nog altijd veel woningen met enkel glas. En ook huizen die 'gewoon dubbel glas' hebben, kunnen nog een grote stap zetten door dat te vervangen door het veel beter isolerende HR++-glas.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) schat dat het voordeel van de belastingverlaging op energie voor de gemiddelde huiseigenaar blijft steken op 70 euro. "Voor velen voelt dit als een kadootje waarvoor ze zelf hebben betaald, omdat dezelfde belastingen dit jaar met 150 euro omhoog schoten." De VEH stelt dat de belastingen op energie na 2020 weer gaan stijgen en dringt aan op "passende hulp waarmee huiseigenaren hun energierekening omlaag kunnen brengen en hun huis kunnen verduurzamen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl