Het Cornelius Haga Lyceum
NOS Nieuws

Geldkraan Haga Lyceum dicht als bestuur niet opstapt

Het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam krijgt geen geld meer van de overheid als het bestuur van de school niet binnen vier weken is opgestapt. Dat schrijft onderwijsminister Slob aan de Tweede Kamer.

Slob zet daarmee zijn in juli aangekondigde ingrijpen door omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en leerlingen schade toebrengt. Er is volgens de inspectie sprake van financieel wanbeheer en het "burgerschapsonderwijs" is ondermaats. De waarden van de democratie en de rechtsstaat zouden leerlingen niet worden bijgebracht.

Ook neemt het schoolbestuur volgens de inspectie geen afstand van personen met een omstreden, radicale reputatie.

Deze zomer gaf Slob al aan dat hij van plan was een aanwijzing aan de school te geven. De zorgen zijn niet afgenomen, zo schrijft de minister nu. "Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen."

Onderzoek inspectie

Het rapport van de onderwijsinspectie werd opgemaakt na een onderzoek van twee maanden waarbij medewerkers van de inspectie elke dag op school waren en lessen bijwoonden. Ook hebben ze gepraat met docenten, leerlingen en een deel van de ouders.

Het bestuur van het Haga Lyceum zegt in een reactie dat minister Slob een politiek spelletje speelt. De school neemt het de minister kwalijk dat zijn brief komt op de dag dat het Haga Lyceum en de onderwijsinspectie gaan praten over de verbeterpunten die de school ten uitvoer moet brengen. "De school legt zich hier niet bij neer en zal bezwaar indienen bij het ministerie", zegt de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl