Rook boven de olie-installatie in Abqaiq
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk morgen al hogere prijzen aan pomp door aanvallen op Saudische olie

Gaat de prijs aan de pomp omhoog? Dat is de vraag die menig automobilist zal stellen na de gestegen olieprijs vanochtend als gevolg van de aanvallen op de Saudische olie-installaties van dit weekend.

Paul van Selms, van de website United Consumers, schat in dat de benzineprijs één à twee cent omhoog zal gaan. "Er zijn flinke reserves en die zullen worden aangesproken. En er wordt alles in het werk gesteld om het Saudische veld, dat nu stilligt, weer in productie te brengen." Bovendien, zegt Van Selms, is er flinke concurrentie op de benzinemarkt. Dat dempt de invloed van de olieprijs op die van benzine.

Voor een vat Brentolie moest eind van de middag meer dan 67 dollar betaald worden, wat een stijging van zo'n 12 procent is ten opzichte van gisteren. Gisteren piekte de olieprijs even richting de 72 dollar.

De prijs van een liter benzine wordt voor twee derde bepaald door accijnzen en belastingen, de ruwe olieprijs is goed voor een vijfde. De rest van de benzineprijs bestaat uit de kosten voor raffinage, opslag en transport en de winst voor de pomphouders.

De samenstelling van de benzineprijs

Er is geen tekort aan benzine en de vraag naar benzine stijgt niet. Maar toch gaat de benzine- en dieselprijs aan de pomp de komende dagen dus waarschijnlijk omhoog door de verstoring op de markt. Olie is een wereldproduct en gevoelig voor verstoringen, ook al is de Saudische olie vooral bestemd voor de Aziatische markt. Voor de benzine en diesel in Europa wordt Europese en Amerikaanse olie gebruikt.

Als de brandstofprijzen worden aangepast, zal dat niet vandaag al gebeuren. De prijs aan de pomp wordt iedere werkdag vastgesteld. Afgelopen vrijdag gebeurde dat voor zaterdag, zondag en maandag. "Ik heb in de afgelopen twintig jaar één keer meegemaakt dat de prijs op maandag werd aangepast," vertelt Van Selms "Maar dat was omdat iemand op vrijdag was vergeten een nieuwe prijs vast te stellen."

Premier Rutte vindt het te vroeg om te beoordelen wat de impact kan zijn op de Nederlandse economie. "We moeten de komende dagen zien hoe dit zich ontwikkelt. Wat doet de olieprijs? En wat doen landen met hun strategische reserves?"

Ook wijst hij er op dat de wereldolieprijs maar een van de vele factoren is die van invloed zijn op de economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl