Rook bij het Abqaiq-complex in het oosten van Saudi-Arabië
NOS NieuwsAangepast

VS: niet Houthi's, maar Iran achter drone-aanvallen op Saudi-Arabië

De Verenigde Staten zeggen dat niet de Jemenitische Houthi-rebellen, maar de Iraanse autoriteiten achter de drone-aanvallen op een grote olie-installatie en een olieveld in Saudi-Arabië zitten. Minister Pompeo van Buitenlandse Zaken spreekt op Twitter van een "ongehoorde aanval op de energievoorziening in de wereld".

De aanvallen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgevoerd op de Abqaiq-olie-installatie aan de Perzische Golf en het Khurais-olieveld, verder landinwaarts. Het leidde tot enorme branden. Volgens de minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, heeft het Saudische staatsoliebedrijf Aramco zijn olieproductie bijna moeten halveren.

De verantwoordelijkheid voor de aanvallen werd al snel opgeëist door de Houthi's. Een woordvoerder zei dat tien drones waren ingezet. Het zou zijn gegaan om een wraakactie voor de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de oorlog in Jemen. De Saudiërs leiden een coalitie die een gewelddadige strijd voert met de Houthi's.

Pompeo hecht weinig waarde aan die claim. "Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen", twittert hij. "Teheran zit achter bijna honderd aanvallen op Saudi-Arabië terwijl president Rohani en minister Zarif doen alsof ze diplomatie bedrijven." Hij licht niet toe waarop hij baseert dat Iran deze aanvallen heeft uitgevoerd.

De aangevallen locaties liggen dichter bij Iran dan bij Jemen, namelijk ruim 1000 kilometer van de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Dat sluit echter niet uit de Houthi's erachter zitten: volgens de Verenigde Naties beschikken de rebellen over een drone die afstanden kan overbruggen tot 1500 kilometer.

's Werelds grootste

De getroffen olie-installatie is de grootste ter wereld. Het getroffen olieveld, dat meer richting de hoofdstad Riyad ligt, is het op een na grootste van het land.

Volgens de Saudische minister van Energie hebben de aanvallen ertoe geleid dat de olieproductie is verminderd met ruim 5 miljoen vaten per dag, oftewel zo'n 5 procent van de wereldproductie. De staatstelevisie meldde kort na de aanslag nog dat de export gewoon doorging.

Voorraad

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht op korte termijn geen problemen. Er is op dit moment voldoende voorraad, zegt het in een verklaring.

De verminderde productie heeft geen onmiddellijke invloed op de olieprijs, omdat de beurzen wereldwijd gesloten zijn vanwege het weekend. Het is nog onduidelijk wanneer de Saudiërs de olieproductie weer zullen opvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl