Migranten aan boord van de Ocean Viking SOS Mediterrannee

Italië heeft een reddingsschip met 82 migranten aan boord toestemming gegeven aan te leggen in een haven op het eiland Lampedusa. De meeste migranten worden doorgestuurd naar andere landen in de Europese Unie. Daarover zijn met Frankrijk, Duitsland, Portugal en Luxemburg afspraken gemaakt.

De onder Noorse vlag varende Ocean Viking is het eerste civiele reddingsschip dat sinds lange tijd in een Italiaanse haven wordt toegelaten. De vorige Italiaanse regering, met de rechts-populistische Lega-leider Salvini als minister, ontzegde particuliere reddingsschepen en zelfs een schip van de eigen kustwacht de toegang, zolang andere EU-landen niet bereid waren migranten over te nemen.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken Di Maio zegt dat het toelaten van de opvarenden van de Ocean Viking geen breuk met het beleid van de vorige regering betekent. "Ook onder de vorige regering streefden we ernaar om migranten die in Italië aankwamen over andere Europese landen te verdelen."

Het reddingsschip Ocean Viking EPA

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Seehofer maakte gisteren bekend dat Duitsland en Frankrijk bereid zijn om elk 25 procent op te nemen van de migranten die in Italië aankomen. Het is de bedoeling dat andere EU-landen dit voorbeeld volgen. Daarover moeten volgende maand op een EU-top in Luxemburg afspraken worden gemaakt. Italië zelf zou bereid zijn 10 procent van de aan land gekomen migranten tot de asielprocedure toe te laten.

De Ocean Viking vaart in dienst van de hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee. De migranten die in Lampedusa van boord mogen, werden op 8 en 9 september uit zee gered. De niet-zeewaardige rubberboten waarin ze zaten, waren door Libische mensensmokkelaars geleverd.

STER reclame