De Zuid-Amerikaanse connectie van Ajax: voltreffers én mislukkingen
Gijs Uilenbroek
Gijs Uilenbroek
Jarenlang kwam het gros van de buitenlandse aanwinsten van Ajax uit Scandinavië. Niemand keek ervan op wanneer de Amsterdammers een speler uit Denemarken of Zweden aantrokken.
Tegenwoordig ligt de focus van de internationale scouts van Ajax echter niet op Noord-Europa, maar vooral op Zuid-Amerika. Technisch directeur Marc Overmars haalt de laatste tijd met regelmaat een speler uit Zuid-Amerika naar Ajax.
De hand van scout Henk Veldmate is duidelijk zichtbaar. De oud-prof, die in 2016 van FC Groningen overkwam, heeft het vizier nadrukkelijk op Latijns-Amerika gericht. En met succes. "Of ik het nu wil of niet: mijn naam zal altijd verbonden zijn met die van Luis Suárez", sprak hij op zijn eerste dag in Amsterdam, verwijzend naar de parel die hij als scout van FC Groningen in Uruguay vond.
Een overzicht van het negental Zuid-Amerikanen dat in de afgelopen drie jaar neerstreek in Amsterdam. Daarbij zitten absolute voltreffers, maar ook grote mislukkingen.
Top: Davinson Sánchez
In de zomer van 2016 haalt Ajax een twintigjarige Colombiaan binnen. Davinson Sánchez is nog jong, maar dan al een grote en sterke verdediger. Of, in de woorden van zijn trainer Peter Bosz, "een monster". Liefkozend bedoeld uiteraard.
Het duurt niet lang voordat Sánchez, voor vijf miljoen euro gekocht van Atlético Nacional, een basisplaats verovert. Hij is al snel de rots in de branding van het elftal dat het tot de finale van de Europa League schopt.
Zijn goede spel heeft tot gevolg dat Ajax niet lang van Sánchez kan genieten. Na een jaar Amsterdam verhuist hij voor veertig miljoen euro naar Tottenham Hotspur.
Matig: Mateo Cassierra
Ook Sánchez' landgenoot Mateo Cassierra komt aan het begin van het seizoen 2016/2017 naar Ajax. Ruim vijf miljoen betalen de Amsterdammers om hem over te nemen van Deportivo Cali. Maar waar Sánchez meteen overtuigt, kan Cassierra nauwelijks potten breken.
De spits scoort nog wel in zijn debuutwedstrijd (Sparta-uit, 1-3), maar wordt nooit basisspeler en slijt zijn tweede seizoen in Amsterdam vooral bij Jong Ajax. Daar levert hij met achttien treffers wel een grote bijdrage aan het kampioenschap in de eerste divisie.
In zijn derde seizoen bij Ajax wordt Cassierra verhuurd aan FC Groningen en het Argentijnse Racing Club. Begin deze maand verkoopt Ajax hem aan het Portugese Belenenses.
Flop: Luis Orejuela
Net als Cassierra komt ook Luis Orejuela van Deportivo Cali naar Ajax. En net als Cassierra kan Orejuela in Amsterdam niet overtuigen.
De Colombiaanse rechtsback, in de zomer van 2017 gekocht voor 3,65 miljoen, komt in de eredivisie maar één keer in actie. Daarnaast doet hij nog mee in drie bekerwedstrijden. In Jong Ajax wordt hij nog uitgeprobeerd als rechtsbuiten, maar ook dat blijkt geen succes.
Tot het einde van dit jaar speelt Orejuela op huurbasis voor Cruzeiro in Brazilië. Daar krijgt hij na een moeilijk begin de laatste weken eindelijk weer wat speeltijd.
Top: David Neres
Rustig wennen aan Ajax en zijn nieuwe omgeving. Dat mag David Neres wanneer hij in januari 2017 voor twaalf miljoen wordt overgenomen van São Paulo.
Het duurt inderdaad even voordat de Braziliaanse aanvaller laat zien wat hij kan. In zijn eerste jaar bij Ajax is nog niet iedereen overtuigd van zijn kwaliteiten.
Inmiddels zijn de twijfels omtrent Neres verdwenen. Hoewel hij in de winter van het vorige seizoen op het punt staat te vertrekken naar de Chinese competitie wordt hij een van de hoofdrolspelers in het succesvolle Champions League-seizoen. Met belangrijke goals tegen Real Madrid en Juventus laat hij zien dat Overmars een goede keuze heeft gemaakt om het Chinese bod van veertig miljoen euro af te slaan.
Het goede spel valt ook bondscoach Tite op, want die selecteert Neres in maart van dit jaar voor het eerst voor het Braziliaans elftal.
Tot grote opluchting van de fans van Ajax kiest Neres deze zomer niet voor een transfer, maar verlengt hij zijn contract in Amsterdam tot de zomer van 2023.
Talentvol: Danilo Pereira
Danilo Pereira is in dit rijtje ongetwijfeld de minst bekende naam. De inmiddels twintigjarige Braziliaan maakt sinds 2017 deel uit van de jeugdopleiding van Ajax.
De vleugelaanvaller/spits zal hopen dat hij op termijn zijn landgenoot Neres kan opvolgen in het eerste elftal. Kwaliteiten heeft hij zeker, getuige zijn negentien treffers in 36 wedstrijden voor Jong Ajax.
Top: Nico Tagliafico
Net als Neres krijgt ook Nico Tagliafico bij zijn komst naar Ajax de kans om een tijdje te acclimatiseren. Maar in tegenstelling tot Neres is de Argentijns international, voor 4,5 miljoen gekocht van Independiente, eigenlijk meteen basisspeler.
Daarmee heeft Ajax met Tagliafico eindelijk weer een onomstreden linksback, na jaren van problemen op die positie. Met regelmaat toont Tagliafico ook zijn aanvallende kwaliteiten. Zoals vorig seizoen, met drie doelpunten in de groepsfase van de Champions League.
Tagliafico lijkt deze zomer klaar voor een transfer, maar krijgt in plaats daarvan van Ajax een verbeterd contract. In ruil voor de belofte dat hij nog minstens één seizoen in Amsterdam speelt.
Flop: Lisandro Magállan
Ter voorbereiding op het onvermijdelijke vertrek van Matthijs de Ligt neemt Ajax begin dit jaar alvast maatregelen. Lisandro Magállan moet De Ligt opvolgen. De Argentijnse verdediger van Boca Juniors mag wat kosten: liefst negen miljoen.
Maar Magállan maakt de hoge verwachtingen na zijn komst in de winterstop niet waar. Hij debuteert in de eredivisie in De Kuip tegen Feyenoord. Het wordt een afstraffing voor Ajax en Magállan maakt geen goede indruk. Hij heeft moeite met het spel en niveau van Ajax en komt in zijn eerste half jaar slechts zes keer in actie.
Op de laatste dag van de transfermarkt verhuurt Ajax Magállan voor een jaar aan het Spaanse Deportivo Alavés.
Veelbelovend: Lisandro Martínez
Een relatief bescheiden zeven miljoen betaalt Ajax deze zomer voor de 21-jarige Argentijn Lisandro Martínez. Hij wordt gekocht om op termijn Nico Tagliafico op te volgen als linksback. Maar in de eerste weken van het seizoen is Martínez al meteen basisspeler.
Hij debuteert als linker centrale verdediger in de gewonnen wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal. Ook in de eredivisie en de voorrondes van de Champions League maakt hij aanvankelijk op die positie minuten.
In het thuisduel met Apoel Nicosia verhuist Martínez naar het middenveld. Op die positie lijkt hij zich de komende tijd te moeten richten.
Veelbelovend: Edson Álvarez
Inderdaad, Edson Álvarez komt uit Mexico. Dat land hoort officieel niet bij Zuid-Amerika. Toch past Alvárez prima bij de andere Ajax-spelers in dit rijtje.
De 21-jarige centrale verdediger heeft een mentaliteit die zich laat vergelijken met die van bijvoorbeeld Sánchez of Tagliafico. Volgens zijn trainer Erik ten Hag is Álvarez "een echte winnaar".
Tot op heden wordt Álvarez, deze zomer voor vijftien miljoen euro gekocht van Club América, gebruikt als verdedigende middenvelder. Bij Ajax is de hoop dat hij zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot de opvolger van de naar Juventus vertrokken Matthijs de Ligt.