Edson Álvarez
NOS Voetbal

Edson Álvarez ofwel 'El Machin', de Mexicaanse troef van Ajax

Hij is de eerste Mexicaan in dienst van Ajax: de 21-jarige Edson Álvarez. Afgelopen woensdag maakten de fans in Amsterdam voor het eerst echt kennis met de zomerse aanwinst. In de Johan Cruijff Arena was er een basisoptreden van 'El Machin' dat smaakte naar meer.

Vlak voor rust kopte Álvarez zijn nieuwe club op voorsprong in de return in de play-offs van de Champions League tegen Apoel Nicosia. Een cruciaal doelpunt, zo bleek, dat Ajax op koers zette voor een nieuwe deelname aan de groepsfase.

Middenvelder of verdediger?

Ajax betaalde het Mexicaanse Club América afgelopen juli 15 miljoen euro voor Álvarez. In eerste instantie leek hij te zijn gehaald als opvolger van de naar Juventus vertrokken Matthijs de Ligt, maar hij wordt tot nu toe als middenvelder gebruikt, zo ook tegen Apoel.

"Ik voel me goed op beide posities", aldus Álvarez na het duel. "In Mexico begon ik als centrale verdediger. Daarna hebben diverse trainers me op het middenveld opgesteld. Bij het Mexicaanse elftal speel ik ook op het middenveld."

Álvarez scoort bij basisdebuut Ajax: 'Zal deze avond nooit vergeten'

Journalist Daniel Reyes van de Mexicaanse tv-zender Claro Sports twijfelt over de juiste positie voor zijn landgenoot. "Moeilijk", zegt Reyes, die in Nederland als Mexicaan de verrichtingen van zijn landgenoten volgt. "Ik denk toch het middenveld. Daar heeft hij de laatste tijd in Mexico het meest gespeeld. Als controleur."

'Geen Frenkie de Jong'

Meermaals benadrukte Ajax-trainer Erik ten Hag niet alleen de voetballende kwaliteiten, maar ook de winnaarsmentaliteit van Álvarez. Het is een eigenschap die je verwacht bij een Mexicaan. Zeker een Mexicaan met al 28 interlands achter zijn naam.

Edson Álvarez met de Trofeo Apertura 2018

"Hij is technisch niet de beste, is geen Frenkie de Jong", zegt Reyes. "Maar hij werkt keihard en is heel sterk. Hij kan ook gewoon goed voetballen. Hij is ook nog heel jong, 21 nog maar, en heeft al een WK achter de rug."

Bijnaam en gewoonte

De bijnaam van Álvarez is niet voor niets 'El Machin'. "Dat komt nog van toen ik klein was", legt de speler uit. "Ik speelde met mijn vrienden en broers op straat. Ze noemden me zo omdat ik nergens bang voor was, ook al speelde ik tegen oudere jongens."

Qua karakter zit het wel goed met Álvarez volgens Reyes. "Hij is heel aardig, heel bescheiden en nederig", aldus de journalist. "Sommige spelers willen zo min mogelijk met media praten en hebben weinig contact. Hij neemt altijd de tijd."

26 januari 2019: Edson Álvarez viert op zijn eigen manier z'n treffer

Álvarez vierde zijn eerste goal voor Ajax door à la Memphis Depay zijn vingers in zijn oren te doen. Een gewoonte. "Dat heb ik altijd gedaan", aldus de Mexicaan. "Ik vind het een leuk gebaar. Het betekent veel voor me en ik doe het altijd."

Groot nieuws in Mexico

Reyes sprak Álvarez na het duel met Apoel in de Johan Cruijff Arena. "Na die goal viel een last van zijn schouders. Daarvoor was hij zenuwachtig. Spelen in de Champions League was voor hem een droom. Dat kennen we in Mexico alleen van de tv."

"Hij was zo ontzettend blij", gaat Reyes verder. "Hij zei tegen mij dat hij het van de straat in Mexico tot de Champions League had geschopt. Die quote is viral gegaan in Mexico."

Edson Álvarez na zijn treffer tegen Apoel

"Sowieso was hij na woensdag overal te zien en te horen", aldus Reyes. "Hij komt van Club América, de grootste club in Mexico. Alle ogen waren al op hem gericht toen hij naar Ajax ging en na zijn goal in de Champions League nog meer."

Álvarez vermaakt zich ondertussen ook prima buiten het veld. "Ik was binnen twee dagen al verliefd op de stad en de mensen", zegt hij. Journalist Reyes is niet bang dat de Mexicaan zwicht voor de verleidingen van Amsterdam. "Hij is hier met zijn vriendin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl