Marc Overmars
NOS Voetbal

'Niemand in de voetbalwereld heeft een hekel aan Marc Overmars'

  • Jitse Bos

  • Jitse Bos

Als maandagavond om middernacht de transfermarkt sluit, is het even de vraag of het mediateam van Ajax, net als vorig jaar, een filmpje met Marc Overmars de wereld in slingert. Want opnieuw mag de transferzomer van Overmars succesvol genoemd worden, toch blijft er nog ruimte voor een kritische noot. "Je ziet ook bepaalde mankementen in het beleid."

Edwin Mulder werkte bij Go Ahead Eagles bijna vijf jaar samen met Overmars. De oud-voorzitter van de club uit Deventer leerde Overmars kennen als een goede onderhandelaar.

"Hij deed nooit gekke dingen, dacht altijd goed na en nam afgewogen beslissingen", vertelt Mulder. "We waren uiteindelijk een twee-eenheid. Ik was eindverantwoordelijk voor alles, maar hij vulde - samen met de trainers - het voetbalgedeelte in. Dat onderhandelen zit er wel een beetje ingebakken. Hij vindt het ook een sport: kijken of je, of het nou om aan- of verkoop gaat, de pijngrens kan bereiken."

'Niemand een hekel aan Marc'

"Voor een club is dat heel goed. Hij deed dat namelijk op een prettige manier. Het is nooit zo dat we knallende ruzies met clubs of zaakwaarnemers hadden. Maar hij probeerde wel op zijn manier het onderste uit de kan te halen. Er is niemand in de voetbalwereld die een hekel heeft aan Marc", benadrukt Mulder.

Dennis Bergkamp en Marc Overmars op de tribune

Bij Ajax, waar Overmars sinds 2013 verantwoordelijk is voor het technisch beleid, werkt alles echter net even anders dan bij Go Ahead Eagles. Ajax is een beursgenoteerd bedrijf en je hebt te maken met heel veel verschillende belangen en meningen. Tot voor kort ging de raad van commissarissen van de club niet overal mee akkoord.

Bovendien waren Dennis Bergkamp en Wim Jonk er geen voorstanders van om veel geld voor spelers uit te geven en het salarisplafond te verhogen. Maar er zijn nu bepaalde personen vertrokken bij Ajax waardoor Overmars meer ruimte krijgt.

Voetbalhart

"Het is altijd een strijd tussen het voetbalhart en wat de raad van commissarissen verantwoord vindt. Er is een verschil tussen kosten maken en investeren. Als je als Ajax vooruit wil, zal je eerst moeten investeren. Dat vraagt wel lef", aldus Mulder, die vervolgens een voorbeeld geeft.

"Als je een rvc hebt die alleen bestaat uit oppassers en geen ondernemers, wordt het lastiger voor je om als club te groeien. Een risico nemen is in het bedrijfsleven niet erg, als je het verlies maar kan overzien en je het kan betalen als het misgaat."

Theo van Duivenbode stapte in augustus 2017 uit de rvc van Ajax

Sinds Ajax niet meer werkt met een salarisplafond, zijn er rigoureuze stappen ondernomen. De basisspelers Nico Tagliafico, André Onana, Dusan Tadic, Noussair Mazraoui, David Neres, Hakim Ziyech en onlangs ook Joël Veltman verlengden allemaal hun contract. Uiteraard met een flinke salarisverhoging om de concurrentie van andere clubs op afstand te houden.

Sportjournalist Dick Sintenie, die Ajax voor Het Parool op de voet volgt, vindt dat een zeer goede zaak en licht met name de contractverlenging van Tadic (tot 2026, inclusief de mogelijkheid om na zijn carrière als trainer verder te gaan) eruit.

"Dat is erg goed gedaan", kijkt hij terug. "Dat is ook goed voorbereid geweest. Dat kan niet anders. Daar zijn ze al langer mee bezig geweest om dat voor elkaar te krijgen. Dan ga je maanden van tevoren al lijntjes uitgooien."

Inpassen nieuwe spelers

"Als je zo'n mooi seizoen in de Champions League hebt meegemaakt, dan wil je daar blijven. En daar moet je geld voor uittrekken. Dat hebben ze dus goed gedaan."

"Dat is de ene kant van het verhaal: door met aangepaste salariëring goede spelers aan boord te houden. Maar daar staat tegenover dat er nieuwe spelers bijkomen. En die moeten worden ingepast. Wat zijn dat voor spelers, zijn ze al meteen klaar, passen ze bij Ajax, passen ze in het systeem? En ik vind, tot op heden, dat dat wel moeizaam gaat."

Edson Álvarez kwam deze zomer naar Ajax

De afgelopen transferperiode kwam er ruim 200 miljoen euro in de kassa van Ajax. Dat zijn bijna alle begrotingen van de vijftien eredivisieclubs buiten de traditionele topdrie bij elkaar opgeteld. Een ongekend bedrag.

Overmars investeerde ruim 57 miljoen euro in nieuwe spelers, met Quincy Promes (15,7 miljoen), Edson Álvarez (15 miljoen), Razvan Marin (12,5 miljoen) en Lisandro Martínez (7 miljoen) als uitschieters.

"Doordat er zulke grote bedragen zijn binnengekomen, valt een miskoop van 8 miljoen euro minder op", vertelt Sintenie. Hij doelt daarmee onder anderen op Lisandro Magallán (9 miljoen) en Hassane Bandé (8,25 miljoen), die afgelopen seizoen voor veel geld werden binnengehaald, maar om verschillende redenen nog niet hebben kunnen overtuigen.

Ook mankementen

Toch hoor je daar, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, bijna niemand over. "De prestaties zijn ook zo geweldig geweest. Dat straalt op iedereen af, ook op Overmars. Terecht ook, want dat heeft-ie toch mooi voor elkaar gekregen", legt Sintenie uit.

"Als technische baas van de club moet je er wel voor zorgen dat er een bepaalde continuïteit in blijft zitten. Dat heeft-ie geprobeerd, met het binnenboord houden van de grote spelers. Dat vind ik heel knap, al zie je ook wel bepaalde mankementen in het beleid."

Per Schuurs kwam in de zomer van 2018 naar Ajax

Ajax greep niet alleen mis met Magallán, maar eigenlijk ook met Perr Schuurs, vindt Sintenie. "Die twee zijn gehaald voor de opvolging van De Ligt. Eigenlijk hebben ze daar deze zomer Álvarez ook nog eens voor bijgehaald. Die is gescout als centrale verdediger. Dat zijn er dus drie, waar heel veel geld voor is betaald."

"Maar als we dan kijken naar de wedstrijd Ajax-Apoel Nicosia van afgelopen woensdag, is het opnieuw Veltman die daar op die positie staat. De man die twee maanden geleden te horen kreeg dat hij weg mocht en nu toch heeft verlengd..."

"De rechtsbackpositie is hetzelfde verhaal. Luis Orejuela is gekomen. Alweer weg. Rasmus Kristensen is gekomen voor veel geld. Alweer weg. En eigenlijk moet Veltman daar ook staan. Dus de man die eigenlijk weg mocht, is op twee posities min of meer onmisbaar."

'Transferbalans heel erg positief'

Toch zijn uiteindelijk de resultaten het belangrijkst. Sinds Erik ten Hag als trainer aan het roer staat, beleeft Ajax succesvolle tijden. Landskampioen, bekerwinnaar, de Johan Cruijff-schaal en de halve finales van de Champions League.

"Er is weinig reden om hem tegen te werken", begrijpt Mulder. "Hij heeft het gelijk aan zijn zijde gekregen. Het gaat sportief en financieel goed, dus ze laten Marc zijn gang gaan. Iedereen heeft weleens een miskoop. Dat zijn slechts statistieken. Als je ergens in investeert en je kan het betalen, is het niet erg. Zijn transferbalans is heel erg positief uitgevallen."

Sintenie erkent dat. "Elke technisch directeur heeft 'last' van miskopen, maar ik denk dat hij en Ajax ernaar streven om het zo vlak mogelijk te houden. Zo min mogelijk verval in prestaties."

"In 2017 finale Europa League, in 2018 helemaal geen Europa en afgelopen seizoen halve finales Champions League. Een grotere golfbeweging kan je bijna niet hebben. Dat nu de Champions League is gehaald, is daarom een grote opluchting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl