PvdA en VVD willen via grondwetswijziging meer grip op islamitisch onderwijs
De VVD wil net als de PvdA artikel 23 van de grondwet "moderniseren". Dat artikel gaat over de vrijheid om scholen op te richten op basis van religie. VVD-Kamerlid Wiersma zei dat in het NPO 1-radioprogramma 1 op 1, naar aanleiding van het bericht van Nieuwsuur en NRC over islamitische basisscholen, waar meisjes en jongens elkaar niet mogen aankijken en leren dat Allah homoseksualiteit verafschuwt.
Wiersma noemt dat "enorm onrustbarend". "Dit staat haaks op alles wat we willen", zegt hij. "We kunnen nu niet langer wachten." Hij vindt dat de vrijheid van onderwijs ondergeschikt moet worden gemaakt aan het gelijkheidsbeginsel, dat bepaalt dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden.
De PvdA wilde al langer de grondwet wijzigen. Naar aanleiding van de verontrustende berichten over het islamitische Cornelis Haga Lyceum werd het voorstel verder uitgewerkt. Ook reformatorische scholen moeten zich aan het gelijkheidsbeginsel houden, zegt de PvdA. PvdA-leider Asscher vindt het "een groot goed dat je in Nederland scholen mag stichten naar je eigen overtuiging, maar je ziet dat sommige scholen die vrijheid van onderwijs gebruiken om kinderen niet mee te geven wat ze nodig hebben. Door ze te vertellen dat democratie niet goed is en dat homo's slecht zijn. Er moet wel een gemeenschappelijke basis zijn van democratie en mensenrechten en gelijke kansen voor ieder kind."
Hij wijst erop dat ook islamitische scholen waar homohaat wordt onderwezen worden bekostigd uit belastinggeld. "En het is prima als je daar een godsdienstige invulling aan geeft, maar wel binnen de grenzen van de rechtsstaat en binnen de normen die we in Nederland hebben vastgesteld." Hij vindt dat kinderen hier moeten worden voorbereid op een leven in de moderne Nederlandse samenleving.
VVD-fractieleider Dijkhoff stelde in een discussiestuk in april ook al dat de vrijheid van onderwijs, zoals die nu geldt in Nederland, moet worden beperkt.
D66 vindt het ook prima als er naar artikel 23 wordt gekeken. Maar Kamerlid Van Meenen wijst erop dat het heel lang duurt om de grondwet te wijzigen. "Dan zijn we zomaar acht tot tien jaar verder en die tijd hebben deze kinderen niet. Ik wil kijken of er ook andere weg is om dit aan te pakken. Bijvoorbeeld een versterking van de Inspectie van het Onderwijs."