D66 wil quotum om aantal vrouwen aan de top te halen
Er moet een tijdelijk quotum komen voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. Dat is volgens D66 nodig voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. De huidige regels om meer vrouwen aan de top te krijgen, zijn volgens Kamerlid Vera Bergkamp onvoldoende: "D66 is altijd voorzichtig met overheidsingrijpen, maar je ziet gewoon dat er te weinig vooruitgang is."
De afgelopen zes jaar moesten de grootste bedrijven van Nederland er al naar streven de leiding voor minstens 30 procent uit vrouwen te laten bestaan. Dat percentage wordt door het overgrote deel niet gehaald. Daarom denkt Bergkamp dat een quotum nodig is. "We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer."
Drie van de tien
Het aandeel vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen is dit jaar gestegen, bleek onlangs uit de Female Board Index. Dit jaar was een op de vier nieuwe bestuurders een vrouw.
Bergkamp vindt dat drie van de tien bestuursfuncties voor een vrouw moeten zijn. Nu is dat nog een op de twaalf. "Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar een drempel over moeten zodat je die vicieuze cirkel doorbreekt. Het moet zichtbaar worden dat vrouwen het kunnen zodat er bij vacatures eerder wordt gedacht aan vrouwelijke kandidaten."
Bedrijven zouden twee benoemingstermijnen moeten krijgen om aan het quotum te voldoen. Dat is in totaal acht jaar. Zijn er dan nog altijd te veel mannen, dan moet de overheid hun benoeming ongedaan kunnen maken.
Bedrijven aan de schandpaal
D66 vindt dat de top van de publieke sector zelfs voor 40 procent uit vrouwen moet bestaan omdat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. Na twaalf jaar is het quotum niet meer nodig, hoopt Bergkamp. Ze wil dan kijken of het kan vervallen of nog moet blijven. In de Tweede Kamer is tot dusver geen meerderheid voor een quotum.
De discussie over het geringe aantal vrouwen aan de top speelt al jaren. Achtereenvolgende ministers hebben er hun zorgen over uitgesproken, maar ze gingen niet zover om een wettelijk afdwingbaar quotum in te stellen. Ze lieten het bij het 'streefcijfer' van 30 procent.
Minister Van Engelshoven (D66) nagelde een half jaar geleden bedrijven die het percentage niet halen wel aan de schandpaal. Ze zei toen dat ze later mogelijk met meer maatregelen komt, maar ze wil eerst een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) afwachten.