Minister Van Engelshoven
NOS NieuwsAangepast

Minister nagelt bedrijven met te weinig vrouwen aan de schandpaal

Nog steeds hebben veel grote bedrijven te weinig vrouwen aan de top. Minister Van Engelshoven van Emancipatie is daar zo teleurgesteld over dat ze voor het eerst de namen van die bedrijven naar buiten brengt. Dat ze dat vandaag doet, is geen toeval: het is Internationale Vrouwendag.

In de wet staat een streefcijfer van 30 procent vrouwen in topfuncties in 2020, maar het ziet er niet naar uit dat dat wordt gehaald. Van Engelshoven heeft daar al eerder haar verontrusting over uitgesproken. Vorig jaar zei ze dat ze desnoods aan "naming and shaming" zou gaan doen en die stap zet ze nu.

Dertien bedrijven halen het percentage

Volgens een onderzoek in opdracht van het ministerie (.pdf) neemt het aandeel vrouwen in topfuncties in Nederlandse bedrijven maar mondjesmaat toe. Het Kennisinstituut Atria heeft de raden van bestuur en de raden van commissarissen van de 200 grootste bedrijven doorgespit en Van Engelshoven heeft de bevindingen nu openbaar gemaakt. Op de lijst staan ook de namen van de bedrijven die het volgens haar wel goed doen.

Onder de bedrijven die zowel in de raad van bestuur als in de raad van commissarissen het percentage van 30 niet haalden, zijn ING, KPN, Ahold Delhaize, Randstad en Aegon. Bedrijven die in de top helemaal geen vrouwen hadden, zijn bijvoorbeeld VolkerWessels, Dura Vermeer en Koninklijke Ten Cate. In het onderzoek werd gekeken naar de jaarverslagen over 2017 van de bedrijven. Sindsdien hebben sommige bedrijven, zoals Dura Vermeer, al wel een vrouw in de top gekregen.

Slechts dertien bedrijven haalden in 2017 het streefcijfer van 30 procent vrouwen in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Aan de top van die lijst staan de ANWB en de Nationale Goede Doelen Loterijen met 66,7 procent vrouwen in het bestuur en 50 procent in de raad van commissarissen. Verder voldeden bijvoorbeeld ook Wolters Kluwer, PostNL en de Nederlandse Spoorwegen aan het percentage.

Knap schamen

Van Engelshoven zegt dat ze met de publicatie van de lijst ook "een beetje competitie tussen de bedrijven stimuleert". Ze roept ook aandeelhouders en werknemers op aan te dringen op meer vrouwen in de top.

De minister komt later mogelijk met nieuwe maatregelen, maar wacht eerst een advies van de SER af, later dit jaar. Van Engelshoven denkt ook nog na over een wettelijk afdwingbaar quotum aan vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl