ANP

Ook de beschermlaag van trams in Utrecht bevat de schadelijke stof chroom-6. In mei werden de werkzaamheden aan de trams al stilgelegd omdat vermoed werd dat er chroom-6 in de verf zat. Onderzoek heeft dat nu bevestigd. In de verf zitten ook andere zware metalen als zink en lood.

Chroom-6 is potentieel kankerverwekkend voor wie de stof binnenkrijgt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door inademing bij het spuiten van verf waarin de stof zit. Ook kan de stof vrijkomen bij werkzaamheden als lassen, slijpen en schuren. Bij een gewone schoonmaak komt er volgens de provincie geen chroom-6 vrij. Ook is er geen gevaar voor reizigers.

Het bedrijf Stadler in Nieuwegein is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de trams. Werknemers zijn afgelopen vrijdag geïnformeerd. Het is nog onduidelijk hoe groot de gezondheidsrisico's voor medewerkers precies waren. Dat hangt onder meer af van de werkzaamheden die ze uitvoerden, de bescherming die ze droegen, hoe hoog de concentraties waren en hoe lang ze eraan zijn blootgesteld.

De provincie brengt nog in kaart hoeveel medewerkers in de loop der jaren aan de trams hebben gewerkt. De werkzaamheden aan de voertuigen blijven voorlopig stilliggen. Het gaat alleen om oude trams, niet om de nieuwere voertuigen die bijvoorbeeld voor de Uithoflijn gebruikt worden, schrijft RTV Utrecht.

Andere steden

Eerder bleek de stof ook al in de verf van trams in Den Haag en Amsterdam te zitten. Ook daar wordt nog onderzocht in hoeverre medewerkers daadwerkelijk zijn blootgesteld aan chroom-6.

STER reclame