De omheining van een golfbaan viel op huizen in de buurt Reuters

In Japan is de krachtige orkaan Faxai aan land gegaan. De oostkust in de buurt van Tokio heeft te maken met hevige regenval en windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

Bijna een miljoen mensen zitten zonder stroom. In de prefectuur Chiba moeten 2000 mensen op last van de autoriteiten worden geëvacueerd. Daarnaast krijgen zo'n 400.000 mensen in de regio het advies om hun huis te verlaten.

Het extreme weer speelt ook het verkeer parten:

Orkaan Faxai zorgt voor veel schade en overlast

Er is ten minste een dode: op beelden van beveiligingscamera's is te zien dat een vrouw door de harde wind tegen een muur werd geblazen. Ook zijn er meldingen van schade en gewonden. Op verschillende plaatsen raakten in totaal zeker dertig mensen gewond. In Chiba vielen pilaren van een golfbaan op woonhuizen. Een vrouw raakte daarbij zwaargewond.

In de havenstad Yokohama stortte een stellage in van een gebouw dat wordt gesloopt. Ook bij de havens in de Baai van Tokio is er schade en in Shizuoka werd een brug weggespoeld.

Ook is er op sommige plekken sprake van wateroverlast, is te zien op Twitter:

De ochtendspits rond Tokio heeft veel last van Faxai. Bijna alle treinverbindingen werden uit voorzorg platgelegd. Toen het treinverkeer werd hervat, stonden voor veel stations in de ochtendspits ongekend lange rijen met reizigers.

Ook de luchthavens in de Japanse hoofdstad hadden vluchten geannuleerd: voor vandaag zijn bijna 140 vluchten geschrapt. Orkaan Faxai trekt via het noordoosten van Japan via de Grote Oceaan weg.

Japan heeft elk jaar te maken met vier tot vijf orkanen, maar die komen niet vaak zo dicht in de buurt van de miljoenenstad Tokio aan land.

Veel treinen vielen uit als gevolg van orkaan Faxai EPA

STER reclame