Een boom in de westelijke kuststad Gunsan is omgewaaid door de orkaan EPA

Noord- en Zuid-Korea hebben te maken gehad met een van de zwaarste stormen die het schiereiland ooit hebben getroffen. Orkaan Lingling schampte de westkust van Zuid-Korea, waarna hij zich verplaatste naar Noord-Korea.

De storm heeft in Zuid-Korea gebouwen beschadigd, de elektriciteit is er in zo'n 160.000 huizen is uitgevallen, maar van een grootschalige ramp lijkt geen sprake te zijn. Tot nu toe zijn er daar drie doden gemeld.

De storm trok na Zuid-Korea verder in de richting van Noord-Korea en vervolgens naar Vladivostok in Rusland. Boven land nam hij in kracht af.

Noodvergadering Kim Jong-un

In Noord-Korea zijn vijf doden gemeld. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een spoedvergadering ingelast met regeringsfunctionarissen. Hij verwijt de regiobestuurders te weinig oog te hebben voor de ernst van de situatie, meldt het staatspersbureau KCNA.

Hoe groot de schade in het geïsoleerde Noord-Korea is, is onduidelijk. Wel meldt KCNA dat de storm ruim 45.000 vierkante meter aan landbouwgrond heeft beschadigd. Noord-Korea had al te maken met grote voedseltekorten, maar Kim benadrukt volgens KCNA dat het beschermen van de gewassen, dammen en waterreservoirs een topprioriteit is.

Ook Japan krijgt de komende dag te maken met een tropische storm. De verwachting is dat Tokio en omgeving vanavond en vannacht worden getroffen door orkaan Faxai. Het Japanse meteorologisch instituut waarschuwt voor een van de zwaarste stormen ooit, met windsnelheden tot 216 kilometer per uur. Ook worden grote hoeveelheden regen verwacht.

STER reclame