AFP

Japan adviseert 230.000 mensen aan de oostkust en in de buurt van de hoofdstad Tokio om het gebied te verlaten vanwege de komst van orkaan Faxai, meldt de nationale omroep NHK. Meer dan 2,5 miljoen mensen moeten er rekening mee houden dat ze ook weg moeten vanwege de tropische storm.

Faxai koerst af op Japan met windstoten tot wel 220 kilometer per uur. In het ergste geval kan er tot wel 300 millimeter regen gaan vallen. In Tokio reden voor de zekerheid ongeveer vijftig hogesnelheidstreinen niet. Vanaf morgen rijden er in en rond Tokio veel minder treinen. Ook de twee luchthavens in de Japanse hoofdstad hebben vluchten geannuleerd: tot nu toe zijn zeker 200 vluchten geschrapt.

De Japanse keizer Naruhito en zijn echtgenote zijn vandaag vervroegd teruggevlogen naar Tokio vanwege de komst van de orkaan. De twee waren in Akita, in het noorden van Japan, voor een festival.

Eerder dit weekend kregen Noord- en Zuid-Korea al te maken met een van de zwaarste stormen die het schiereiland ooit heeft getroffen: orkaan Lingling. In Zuid-Korea kwamen zeker drie mensen om het leven. Ook is er veel schade. In Noord-Korea zijn vijf doden gemeld. Hoe groot de schade in het geïsoleerde land is, is niet duidelijk. Er is in ieder geval veel landbouwgrond beschadigd.

Geen categorie

Tropische stormen in Azië worden in tegenstelling tot Amerikaanse orkanen niet ingedeeld in categorieën. Als de windsnelheden worden omgerekend naar de Amerikaanse standaarden, zou Faxai tot categorie 3 behoren.

STER reclame