De demonstranten op weg naar het consulaat in Hongkong EPA

In Hongkong hebben duizenden demonstranten meegedaan aan een mars naar het Amerikaanse consulaat. Zwaaiend met Amerikaanse vlaggen proberen ze daarmee de internationale aandacht op zich gericht te krijgen, nadat een dag eerder plannen voor het bezetten van het vliegveld in het water waren gevallen.

De demonstranten hopen op hulp van de VS:

'President Trump, bevrijd Hongkong'

De demonstranten gaan nu al ruim drie maanden de straat op. De protesten waren in eerste instantie gericht tegen de invoering van een omstreden wet waarmee burgers aan China zouden kunnen worden uitgeleverd. Regeringsleider Carrie Lam ging woensdag overstag en trok de wet definitief in.

Eisen verruimd

In de loop van de weken hebben de demonstranten meer eisen op tafel gelegd. Ze willen een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden tijdens de demonstraties en eisen dat de bestuurders van Hongkong democratisch gekozen worden. Bestuurders van de stadstaat hebben nu nog de goedkeuring van China nodig.

Gisteren wilden de demonstranten het vliegveld in Hongkong platleggen en al het openbaar vervoer ernaartoe blokkeren. De oproerpolitie wist de actie tegen te houden. Daarop volgden 's avonds weer opstootjes tussen politie en demonstranten.

STER reclame