Premier Johnson verlaat het parlement gisteravond
NOS Nieuws

Britse kranten: Johnson 'in een hoek gedreven', Corbyn 'angsthaas'

Weer een ochtend vol chocoladeletters over brexit voor de Britse kranten. "Een grotesk circus", schrijft de Daily Mail. "De slechtste premier ooit (sinds de laatste)", oordeelt de Daily Mirror. Maar ook veel kritiek op de 'laffe' oppositieleider Jeremy Corbyn.

"De meningen zijn heel erg verdeeld, het hangt ervan af aan welke kant van het politieke spectrum een krant staat", zegt correspondent Suse van Kleef. Linkse media richten zich op Johnson, die gisteren drie keer faalde het parlement mee te krijgen voor zijn plannen, een unicum voor een kersverse premier. Rechtse kranten bespotten zijn rivaal Corbyn, "de enige oppositieleider ooit die verkiezingen afsloeg", in de woorden van Johnson.

"Net als Johnson typeert The Sun Corbyn als een angsthaas ('chicken'). De krant heeft zijn hoofd op het lichaam van een kip gefotoshopt met de vraag 'is dit de gevaarlijkste kip in het land?'. Dat is ook een verwijzing naar de chloorkippen, symbool van de discussie over voedselveiligheid na de brexit."

De Telegraph noemt de oppositieleider hypocriet, omdat hij eerder juist om verkiezingen vroeg. "Hij is bang te verliezen", schrijft de krant, die in een portret van Corbyn schetst dat de Labourleider steun binnen zijn partij verliest.

Bungelen

Met een aangeschoten premier en een vleugellamme oppositieleider zien maar weinig kranten een uitweg uit de crisis. De premier is in een hoek gedreven, concluderen meerdere kranten. "Johnson is gevangen in Downing Street No. 10.", meent The Times. "Zijn vijanden willen hem machteloos laten bungelen tot brexit weer is uitgesteld."

Na nachtelijk overleg lijkt Labour nu bereid te praten over vroege verkiezingen zodra de wet die een no-deal-brexit verbiedt door het parlement is. Grootste twistpunt wordt dan wanneer de stembusgang gehouden wordt: voor of na 31 oktober, de deadline voor brexit.

"Johnson wil verkiezingen op 15 oktober, zodat hij bij een EU-top twee dagen later een nieuwe deal kan regelen", legt Van Kleef uit. "Maar Labour wil liever verkiezingen na 31 oktober. Lukt dat, dan moet Johnson aan de EU uitstel vragen en heeft hij zijn grootste verkiezingsbelofte niet waargemaakt. Dat is goed voor Labour."

Van Kleef durft geen voorspelling te doen over de volgende strategie van Johnson. Het verlengde reces doordrukken, toch nieuwe verkiezingen uitschrijven of misschien zelfs de no-deal-wet negeren. "Het blijft ongelofelijk onvoorspelbaar hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl