Een vestiging van supermarkt Shoprite in Nigeria krijgt politiebescherming
NOS Nieuws

Extra beveiliging Zuid-Afrikaanse winkels in Nigeria na geweldsuitbarsting

Nigeria gaat buitenlandse bedrijven en ambassades beter beveiligen. De politie reageert hiermee op geweldsuitbarstingen tegen Zuid-Afrikanen.

De aanleiding voor de onrust is een serie geweldsincidenten tegen migranten in Zuid-Afrika, onder wie Nigerianen.

De Zuid-Afrikaanse telecomgigant MTN en supermarktketen Shoprite sloten vandaag de deuren in Nigeria nadat de winkels gisteravond werden aangevallen door gewelddadige groepen. Onder meer in de hoofdstad Abuja plunderden tientallen mensen een vestiging van Shoprite.

Plunderingen

De rellen tegen Zuid-Afrikaanse bedrijven braken gisteravond uit in reactie op plunderingen en vernielingen van winkels van migranten in Zuid-Afrika. Gewapende Zuid-Afrikanen gingen zondag de straten op in de hoofdstad Pretoria. Met zelfgemaakte wapens, bommen en stenen vielen ze winkels van migranten aan, die ze vervolgens plunderden. Daarbij arresteerden agenten bijna 300 mensen. Volgens de politie kwamen vijf mensen om het leven.

Naar aanleiding van het geweld tegen migranten in Zuid-Afrika riepen bekende Nigerianen en andere Afrikanen op tot een boycot van Zuid-Afrikaanse bedrijven.

De Nigeriaanse zangeres Tiwa Savage kondigde op Twitter aan haar concert in Johannesburg in september af te lassen:

Gewelddadige groepen lopen richting de Nigeriaanse politie

Na het geweld in Zuid-Afrika besloot de Nigeriaanse overheid de bijeenkomst van het World Economic Forum vandaag te schrappen. Vicepresident Osinbajo zou aanwezig zijn bij de economische top om te praten over verbetering van de handel tussen Afrikaanse landen.

Het is nog onduidelijk wat de precieze oorzaak van de geweldsuitbarsting in Zuid-Afrika tegen migranten is. Mogelijk barstte het geweld los na een protestmars tegen drugs in Johannesburg die zondag uit de hand liep. Migranten worden gezien als degenen die zich aan drugshandel schuldig maken. Daarnaast is de werkloosheid en armoede in het land hoog. Veel Zuid-Afrikanen zouden zich gefrustreerd voelen doordat ze weinig economisch perspectief hebben.

Het is niet voor het eerst dat in Afrikaanse landen geweld uitbreekt tegen buitenlanders. In 2015 kwamen minstens zeven mensen om het leven bij eenzelfde soort geweldsuitbarsting in Zuid-Afrika. In 2008 waren dat er zo'n zestig.

In deze video vertelt NOS-correspondent Bram Vermeulen over de geweldsuitbarsting in 2015:

'Johannesburg staat onder hoogspanning'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl