Het geweld tegen migranten laaide vannacht opnieuw op
NOS Nieuws

'Geweld in Zuid-Afrika is probleem van hele continent'

De Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg likt zijn wonden na het geweld tegen buitenlanders dat vannacht opnieuw oplaaide. Na een nacht van nieuwe plunderingen barricadeert de middenstand zijn bezittingen. Het geweld richtte zich niet alleen meer op migranten; ook Zuid-Afrikanen zijn nu slachtoffer, zegt NOS-correspondent Bram Vermeulen.

Het onbegrip over het geweld is groot. "Ik snap niet waarom ze dit doen. Ik hoor trots op dit land te zijn. Maar als je ziet wat hier nu gebeurt, hoe kun je dan trots zijn", zegt een Zuid-Afrikaanse ondernemer die zijn loods hermetisch dicht laat timmeren.

'Johannesburg staat onder hoogspanning'

Afgebrand

In de naastgelegen wijk Jeppestown wordt het geweld goed zichtbaar. Winkels van Nigeriaanse eigenaren zijn er geplunderd en in brand gestoken. Verderop in de straat staan de huizen van Zuid-Afrikaanse mannen die voor de misdaden verantwoordelijk worden gehouden.

"We moeten ze doden", zegt een bewoner. "De regering moet nu actie ondernemen. Ze moeten het land uit." In de wijk heerst veel woede over de hoge werkloosheid en het geweld wordt ook nog eens versterkt door drank en drugs.

We moeten ze doden.

Zuid-Afrikaan

Ze zeggen dat we hun banen innemen en dat we hun vrouwen afpakken. Waarom zouden we dat doen?

Buitenlandse winkelier

Banen en vrouwen

De migranten komen ondertussen samen om hun winkels te beschermen tegen nieuwe aanvallen. "Ze zeggen dat we hun banen innemen en dat we hun vrouwen afpakken. Waarom zouden we dat doen?", zegt een winkelier van buitenlandse komaf. "Wij werken niet voor een regering, we scheppen onze eigen banen."

Volgens de migranten zoeken de vrouwen zelf hun winkels op.

Een Nigeriaanse man laat een winkel zien die door Zuid-Afrikaanse mannen is platgebrand. "Rot op hier!", roepen Zuid-Afrikanen naar hem. "Ze schreeuwen en maken herrie, omdat ik de winkel laat zien", zegt de migrant. Het is tekenend voor de situatie in de stad. De politie is het enige wat tussen de Zuid-Afrikanen en de migranten in staat.

Continent

De migranten waarschuwen dat het geweld dat hen wordt aangedaan ook Zuid-Afrikanen in andere landen kan overkomen. "Als wij moeten vertrekken, prima. Maar dan moeten zij ook ons land verlaten", zegt de Nigeriaan. "Er zijn heel veel Zuid-Afrikanen in Nigeria."

En daarmee is het geweld niet alleen een probleem voor Zuid-Afrika, maar voor het hele continent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl