Geweld tegen migranten Johannesburg laait op
Afgelopen nacht is het geweld tegen immigranten in Johannesburg opnieuw geëscaleerd. Veel buitenlanders leven daar in angst. De lokale bevolking valt hen aan, omdat zij vinden dat buitenlanders hun banen afpakken. Tegelijkertijd nemen andere Zuid-Afrikanen het juist op voor de immigranten.
"Het geweld begon in het stadscentrum, maar dat is nu uitgebreid naar de wijken die in 2008 ook al zwaar zijn getroffen", zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. Dat zijn de wijken Soweto en Alexandra.
Brand
In Alexandra moest de politie een groep gewapende mannen tegenhouden die bij de buitenlanders probeerden te komen. En in Soweto keerde de menigte zich juist tegen de immigrantenhaters. "Daar probeerden ze twee mannen in brand te steken", zegt Vermeulen. "Zij werden ervan beschuldigd dat zij een winkel van een Pakistaanse eigenaar zouden plunderen."
Volgens Vermeulen zijn de inwoners van Soweto zo boos over de immigrantenhaat dat zij zich tegen andere Zuid-Afrikanen keren en deze groep zelfs met geweld proberen te stoppen.
De immigranten hebben eigenlijk maar twee opties, zegt Vermeulen. "Ze gooien de winkel dicht, verlaten hun huis en vluchten, of ze bewapenen zich."
Mozambique
Het geweld in Zuid-Afrika heeft ook zijn weerslag op buurland Mozambique. Bij een oliebedrijf in dat land zijn honderden werknemers geëvacueerd. "Dat gebeurde uit angst voor wraakacties, omdat de spanning op de werkvloer opliep tussen Mozambikanen en Zuid-Afrikanen."
Bij de grens werd een bus met medewerkers uit Zuid-Afrika bekogeld. Ook heeft Mozambique een negatief reisadvies gegeven voor Zuid-Afrika. "Dit is geen Zuid-Afrikaanse crisis meer, maar een Afrikaanse crisis."
Pro-actiever
In de aanpak door de politie is wel een verschil te zien. "In 2008 werd de politie nog overrompeld door het geweld, nu zijn ze veel pro-actiever. Ze zijn strategisch bezig om te voorkomen dat de situatie erger wordt. Ter vergelijking: in 2008 had je in een aantal dagen zestig doden, nu is dat aantal beperkt tot zes."
Ondertussen gaat president Zuma gewoon naar Indonesië, terwijl het geweld in zijn land doorgaat. En in het parlement riep hij op tot kalmte, maar tegelijkertijd stuurt hij meer soldaten naar de grens om buitenlanders te weren. "Daar zit veel dubbelzinnigheid in", zegt Vermeulen. "Ook is er veel kritiek dat hij uitspraken van de Zoeloe-koning Zwelithini niet heeft veroordeeld."
Zwelithini zei een aantal weken geleden dat migranten zijn te vergelijken met luizen die moeten teruggaan naar het land waar ze vandaag komen.