Onderzoek bij de Prins Bernhardbrug na het ongeluk Intervisual Studio

Er wordt te weinig gedaan om ongelukken met bruggen die op afstand kunnen worden geopend te voorkomen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die het ongeluk op een brug in Zaanstad onderzocht.

Vorig jaar raakten daar twee ouderen zwaargewond toen een brugwachter, die op een andere plek zat, de Prins Bernhardbrug opende. Hij had niet gezien dat de twee er nog op liepen.

Het was de tweede keer dat zoiets gebeurde in Zaandam. Een paar jaar eerder viel bij een andere brug in de gemeente een vrouw vijftien meter naar beneden toen de brug open ging terwijl zij erop stond. De vrouw overleefde de val niet.

De gemeente Zaanstad bracht na dat ongeluk op de Den Uylbrug de veiligheidsrisico's bij de bruggen in kaart en kwam daarbij tot 72 tekortkomingen.

Desalniettemin werd besloten om niet meteen maatregelen te nemen bij alle bruggen, maar wilde men eerst de risico's per brug in kaart brengen. De bewuste Prins Bernhardbrug, van het tweede ongeluk, zou in het kader van dat onderzoek in januari dit jaar worden beoordeeld.

Verslapt

De Onderzoeksraad zegt dat de urgentie om verbeteringen door te voeren bij de gemeente is verslapt. "Als de geïdentificeerde tekortkomingen direct waren opgepakt, was de kans op het maken van fouten in de brugbediening aanzienlijk verkleind. Bovendien had dit ruimte geboden voor de brugbedienaar om een gemaakte fout te kunnen herstellen"

Volgens de OVV is het geen specifiek probleem in Zaanstad, maar speelt het landelijk. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil kijken welke mogelijkheden er zijn om de veiligheid van beweegbare bruggen landelijk te verbeteren.

Reactie Zaanstad

De gemeente Zaanstad zegt in een reactie alle conclusies uit het rapport te omarmen en neemt meteen maatregelen.

Zo wordt er vanaf vandaag extra personeel ingezet bij alle beweegbare bruggen. "Daarnaast implementeren wij op korte termijn de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad en de daaruit voortvloeiende veiligheidsmaatregelen", zegt de betrokken wethouder. De gemeente heeft hiervoor 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.

STER reclame