De Den Uylbrug in Zaandam
NOS Nieuws

'Zaandam had onvoldoende oog voor veiligheid fietsbrug'

De gemeente Zaanstad heeft onvoldoende oog gehad voor de veiligheid van de fietsbrug in Zaandam. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport over een dodelijk ongeval.

Een vrouw van 57 maakte vorig jaar een fatale val toen de brug open ging terwijl zij erop stond. "Alle losse onderdelen voldeden aan de eisen, maar toch was dat niet voldoende voor een veilig systeem", schrijft de OVV.

Omdat bruggen op steeds meer plaatsen op afstand worden bediend zijn de conclusies belangrijk voor heel Nederland, schrijven de onderzoekers. Brugwachters zouden dan ook goed moeten nagaan of er geen blinde vlekken zijn.

'De inrichting van de brug was verwarringwekkend.

De vrouw zag de verkeerslichten over het hoofd en merkte pas dat de brug openging toen ze de bel hoorde bij het dalen van de slagbomen. Ze dacht waarschijnlijk dat ze voor de eerste slagboom stond, en zag niet dat ze zich eigenlijk tussen de slagbomen bevond.

Toen de brug openging maakte ze een dodelijke val van zo'n 15 meter.

De OVV schrijft dat de inrichting van de fietsbrug niet handig is. Fietsers konden zich lastig oriënteren en ook signalen dat de brug open ging waren summier, alleen met verkeerslichten. Het beweegbare brugdeel, waar de vrouw stond, was niet duidelijk gemarkeerd.

Wat ging er mis bij het brugongeluk in Zaandam?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl