De Jong: 'In de competitie nog niet mijn beste spel laten zien'

"Op zich ging de voorbereiding goed. In de competitie heb ik nog niet mijn beste spel laten zien. Ik moet er nu voor gaan zorgen dat dat gaat komen."

Zoals altijd vertelt Frenkie de Jong met een brede grijns over zijn voetbalavonturen. In Barcelona voelt hij zich senang, al staat hij voorlopig links op het middenveld. Niet de positie waarop hij bij Ajax wekelijks uitblonk.

"Het is iets anders, maar dat moet geen probleem zijn. Die positie moet ik zo gaan invullen dat ik waarde voor het team heb", zegt De Jong.

Tegen Athletic Club, Real Betis en Osasuna deed trainer Ernesto Valverde elke keer een beroep op de middenvelder. De competitiestart, met vier punten, laat te wensen over.

Frenkie de Jong Pro Shots

De Jong speelt het liefst op de plek van Sergio Busquets, kort voor de verdediging, maar schikt zich in zijn rol. Hij verstaat de kunst van het relativeren.

"Tegen Real Betis was ik het minst aan de bal, normaal is dat juist andersom. Mensen raken dan in paniek, maar ik niet. Ik heb drie keer in de basis gestaan, waarvan twee keer 90 minuten en één keer bijna tot het einde. Als je ziet wat er allemaal rondloopt..."

In de achtervolging

Dan Oranje. In de komende EK-kwalificatieduels met Duitsland en Estland staat er heel wat op het spel. Omdat de Duitsers en Noord-Ierland nog foutloos zijn in groep C, moet het Nederlands elftal (drie uit twee) in de achtervolging.

"Iedereen is blij om weer bij Oranje te zijn", aldus De Jong. "Of er druk op de wedstrijden staat? Ja, sowieso. We moeten ons plaatsen, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. We moeten wedstrijden gaan winnen."

Stand in groep C

1. Noord-Ierland 4-12
2. Duitsland 3-9
3. Nederland 2-3
4. Wit-Rusland 4-0
5. Estland 3-0

STER reclame