Frenkie de Jong
NOS Voetbal

Catalonië raakt voorzichtig in de ban van Frenkie de Jong

FC Barcelona opent vrijdagavond het seizoen in de Primera División met een bezoek aan Athletic Club. In Nederland kijkt men vooral uit naar de eerste speelminuten van Frenkie de Jong en ook Catalonië raakt voorzichtig in de ban van de Nederlandse international.

De kans is groot dat trainer Ernesto Valverde in Baskenland een beroep doet op de 22-jarige middenvelder. In tegenstelling tot de met een kuitblessure kampende Lionel Messi zit De Jong namelijk bij de 19-koppige selectie voor het duel met Bilbao.

Volgens correspondent Edwin Winkels maakt De Jong tot nu toe een goede indruk op de Spaanse media en de achterban van Barcelona. "Iedereen heeft zeer positief en verrast gereageerd op de entree van De Jong. In tegenstelling tot bijvoorbeeld die andere aankoop, Antoine Griezmann, kende niemand De Jong echt goed, dus het was afwachten."

"Het is voor velen alsof De Jong al zijn hele leven bij Barcelona heeft gespeeld. Ze vinden dat zijn spel feilloos bij de filosofie van Barcelona past. Je moet dat wel kunnen natuurlijk, dat is best lastig", aldus Winkels.

Busquets en Rakitic voelen hete adem

Volgens Winkels zullen Ivan Rakitic en Sergio Busquets, twee absolute steunpilaren van het huidige Barcelona, dit seizoen de hete adem van de Arkelaar in de nek voelen.

"De Jong speelde in de voorbereiding op hun positie, dat zijn jongens die niet zomaar door Valverde aan de kant worden geschoven. De trainer is namelijk een loyale man. Maar vooralsnog heeft De Jong zich behoorlijk in de kijker gespeeld."

Dat gold zeker afgelopen weekend in het afsluitende oefenduel van Barcelona met Napoli in Ann Arbor, in de Amerikaanse staat Michigan. De Jong dartelde daar als een dirigent over het middenveld. Hij gaf bovendien met de buitenkant van de voet een fraaie assist bij de 4-0 van Ousmane Dembélé.

De Jong bekeek in het vliegtuig terug naar Spanje op zijn gemak nog eens de beelden van Barcelona-Napoli:

Het lijkt er sowieso wel op dat De Jong (veel) speelminuten van Valverde gaat krijgen, aangezien hij in de voorbereiding in alle oefenwedstrijden in actie kwam.

Positief en verbeterpunten

"Hij is heel nieuwsgierig, attent en wil zichzelf constant verbeteren", toonde de Barcelona-trainer zich na het duel met Napoli tevreden over De Jong. "Daarnaast is hij heel vertrouwd en dapper met de bal, want hij wil hem altijd hebben. In een moeilijke situatie draait hij weg en is zijn blik meteen vooruit gericht."

Valverde was echter ook wel wat kritisch ten aanzien van de Barcelona-aankoop. "Waar hij wel aan kan werken, is het verhogen van de snelheid van ons spel en het verleggen van het spel door de gehele breedte van het veld te gebruiken."

De Jong zou dat vanavond ook zomaar eens kunnen laten zien.

De Jong in de voorbereiding van Barcelona

23-07 Chelsea-Barcelona 2-1 Tweede helft gespeeld
27-07 Vissel Kobe-Barcelona 0-2 Tweede helft gespeeld
04-08 Barcelona-Arsenal 2-1 Eerste helft gespeeld
08-08 Barcelona-Napoli 2-1 Na 66 minuten ingevallen
10-08 Barcelona-Napoli 4-0 Hele wedstrijd gespeeld (één assist)

De Jong heeft inmiddels ook zijn ontgroening achter de rug door het clublied van FC Barcelona te zingen. Bekijk de beelden via de onderstaande tweet:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl