NOS Nieuws

Eerste staking ooit in jeugdzorg: 'Heel heftig, maar de nood is hoog'

"Ik zie om mij heen collega's omvallen of het werkveld verlaten. En we moeten steeds harder werken", zegt jeugdzorgmedewerker Gertrud Reinink. Die werkdruk is voor haar en duizenden collega's reden om vandaag het werk neer te leggen en te demonstreren in Den Haag.

'Het stakingsgen zit niet in het dna van jeugdzorgwerkers'

Het is de eerste staking in de jeugdzorg, die sinds 1901 bestaat. "Dat zegt wel iets. Dat de nood hoog is", zegt Reinink. Volgens haar leverden de acties van de afgelopen drie jaar niets op. "En dan grijpen we naar het ultieme middel. Ik vind het zelf heel heftig en mijn collega's ook. Maar als je niet gehoord wordt, dan moet je iets anders doen."

Na 25 jaar ervaring in de jeugdzorg is zo'n staking wel even wennen voor Reinink. "Nee, maandag kan ik u niet zien", moest ze tegen ouders en kinderen zeggen. Die reageerden volgens haar heel begripvol. "Ze vertellen dat ze zo lang moesten wachten voordat ze hier überhaupt aan tafel zaten. Dus ze vinden het goed dat we staken. Ze kennen het probleem aan den lijve."

Over een paar jaar... Poeh. Ik hou mijn hart vast.

Jeugdzorgmedewerker Gertrud Reinink over de stijgende werkdruk

Op de demonstratie in Den Haag, georganiseerd door FNV en CNV, kwamen volgens de organisatie 4000 mensen af. In totaal werken er zo'n 30.000 mensen in de jeugdzorg.

Bezuinigingen

De problemen begonnen in 2015, toen de jeugdzorg van de landelijke overheid werd overgeplaatst naar de gemeentes, zegt Reinink. "De overheid heeft dat gedaan met een forse bezuiniging in plaats van met extra financiële input." Volgens haar leidde dat tot een hogere werkdruk en langere wachtlijsten. "Uiteindelijk zijn wij en onze cliënten de dupe."

Reinink vreest dat de werkdruk alleen maar groter wordt, omdat de jeugdzorg voor jongeren steeds minder aantrekkelijk wordt als werkgever. "Nu lijkt het nog allemaal te gaan, omdat we heel hard bikkelen. Maar over een paar jaar... Poeh. Ik hou mijn hart vast."

Meer geld, minder administratiedruk

Volgens de bonden is er voor dit jaar 750 miljoen euro nodig om de tekorten in de jeugdzorg op te vangen. Ook willen ze 200 miljoen voor betere arbeidsvoorwaarden. Andere eisen zijn minder administratiedruk en een einde aan de 'inkoopwaanzin'. De bonden gebruiken die term voor het beleid van gemeenten om de jeugdzorg zo goedkoop mogelijk in te kopen.

In mei trok minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid voor dit jaar 420 miljoen euro extra uit voor de jeugdzorg. In 2020 en 2021 komt daar nog twee keer 300 miljoen bij. Volgens de bonden is dat veel te weinig.

Jeugdwerker Richard vertelt waarom hij staakt:

'Jeugdzorg drijft op de loyaliteit van de jeugdzorgwerkers. We cijferen onszelf weg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl