NOS NieuwsAangepast

Kabinet trekt honderden miljoenen extra uit voor jeugdzorg

De gemeenten krijgen er honderden miljoenen bij voor de jeugdzorg. Volgens Haagse bronnen trekt het kabinet daar dit jaar 350 miljoen euro voor uit en in de drie jaar daarna nog eens 190 miljoen per jaar.

De gemeenten luidden vandaag de noodklok. Ze dreigden hun taken in de jeugdzorg aan het Rijk terug te geven, omdat het kabinet volgens hen te weinig geld beschikbaar stelt om de taken goed uit te voeren.

Naar verluidt zijn over de extra middelen al wel afspraken gemaakt, maar die zijn nog niet gepresenteerd.

Minister De Jonge wilde er alleen over kwijt dat de financiële tekorten van de gemeenten voor het uitvoeren van de jeugdzorg de "nadrukkelijke aandacht van het kabinet hebben" en dat hij er met de gemeenten over praat.

"Maar de opdracht om de zorg aan onze kwetsbare jongeren te verbeteren is breder dan geld alleen. Ook in de regie, sturing en samenwerking aan de kant van gemeenten is veel ruimte voor verbetering; het is én én", voegde de minister eraan toe.

Een woordvoerder van de VNG spreekt van "een enorm gat tussen het noodzakelijke bedrag voor gemeenten en bedragen die nu in de media circuleren". Ze stelt dat de gemeenten structureel 490 miljoen euro nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl