ANP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Wekdienst 2/9: Jawed S. voor de rechter en stakingen Schiphol en jeugdzorg

Goedemorgen! Vandaag staat Jawed S., de man die vorig jaar zomer twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal Station, voor de rechter. Ook wordt er door KLM gestaakt op Schiphol en door medewerkers van de jeugdzorg in Den Haag.

Vandaag zien we een afwisseling van zon en stapelwolken. Vooral in de eerste helft van de dag kan in het noorden en midden van het land nog een bui vallen, maar in het grootste deel van het land blijft het droog. Het wordt 18 of 19 graden

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De man die vorig jaar zomer twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal Station staat voor de rechter. Justitie stelt dat deze Jawed S. een terroristische aanslag pleegde en alleen handelde. Nieuwsuur sprak met de drie agenten die destijds ingrepen. Lees hier hun verhaal.
  • KLM annuleert deze ochtend elf vluchten vanwege de staking van het KLM-grondpersoneel op Schiphol. De staking duurt van 08.00 tot 10.00 uur.
  • En ook een staking in Den Haag. Jeugdzorg Nederland, FNV en CNV organiseren een landelijke stakingsdag: ze willen dat de minister structureel investeert om de jeugdzorg te verbeteren.

Wat heb je gemist?

De orkaan Dorian is als zeer zware orkaan, met categorie 5, aan land gegaan op de Bahama's. Dorian bereikte het vasteland met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur. Op de eilanden zijn bomen, elektriciteitsmasten en auto's omgewaaid. Kades en gebouwen zijn verwoest. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Inwoners van de Bahama's hebben zich teruggetrokken in scholen, kerken en speciaal ontworpen schuilplaatsen. Mensen die zich niet in veiligheid brengen, kunnen "catastrofale" gevolgen ondervinden, waarschuwde de premier gisteren. De verwachting is dat Dorian na de Bahama's richting de Verenigde Staten trekt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

"Dag mooie Bob, je bracht ons zonneschijn. Want het was top, plezier voor groot en klein. Ik laat je gaan, en dat na zoveel jaar. Dag mooie baan, we moeten uit elkaar. Dag mooie baan, dit voelt een beetje raar."

Bovenstaand liedje is gisteren de hele dag gezongen door bezoekers van de Efteling. Het was namelijk de laatste dag van de achtbaan. De afgelopen week stonden er al lange rijen voor de attractie en stonden veel afscheidsberichten op sociale media. "Ik heb gisteren afscheid genomen van de Bob, ik vond het zo zwaar dat ik vier keer ben geweest", schreef iemand.

De Bob werd in 1985 geopend. In een karretje kunnen zes mensen. De achtbaan gaat 60 kilometer per uur. In 2020 komt op de plek van de Bobslee de achtbaan Max & Moritz. De dubbele familie-achtbaan is speciaal voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud en gaat rond de 15 miljoen euro kosten.

Het afscheidslied van de achtbaan:

Fijne dag!

STER reclame