Papoeaanse studenten protesteren voor het paleis in Jakarta

Roep om vrijheid in Papoea houdt aan, Indonesië stuurt meer militairen

Indonesië stuurt opnieuw meer manschappen naar de onrustige provincies West-Papoea en Papoea. Het gaat om 2500 extra militairen die worden ingezet in de regionale hoofdstad Jayapura. Eerder werden al 1500 militairen gestuurd.

Nederland heeft het reisadvies voor West-Papoea en Papoea aangepast vanwege dagelijks geweld. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt aan om alleen voor noodzakelijke reizen naar het gebied te gaan en demonstraties te mijden.

Overheidsgebouwen in brand

Het is sinds 17 augustus onrustig in Papoea; bij demonstraties tegen de overheid waar duizenden mensen op afkomen zijn verschillende overheidsgebouwen in de brand gestoken. Door hard ingrijpen van het Indonesische leger zijn al zeker zes doden gevallen, melden verschillende media.

Hoeveel Papoea's het protest steunen is onduidelijk, zegt correspondent Annemarie Kas. "In tal van plaatsen gaan honderden tot duizenden mensen de straat op. Het gaat dan in ieder geval om de harde kern van Papoea's die een referendum over onafhankelijkheid wil."

In West-Papoea en Papoea wonen 3,3 miljoen mensen. Het gebied is 13 keer zo groot als Nederland, is rijk aan allerlei waardevolle delfstoffen en herbergt het grootste regenwoud na de Amazone. Het behoort tot de armste regio's van het land.

De onrust begon een aantal weken geleden als protest tegen racisme. Papoea-studenten op Java zouden 'apen, varkens en honden' zijn genoemd. Inmiddels is het protest omgeslagen in een hernieuwde strijd om onafhankelijkheid.

Dat laatste is in ieder geval wat prominente onafhankelijkheidsleiders hopen, zeggen ze tegen The Guardian. "De demonstraties zijn een spontane actie tegen racisme, maar wat de mensen echt willen is vrijheid", zegt een van hen tegen de krant.

Papoea kent al decennialang een sterke weerzin tegen het Indonesische gezag. "Ze vinden dat Indonesië hun gebied uitbuit voor economisch gewin en voelen zich niet gewaardeerd", zegt Kas. Al sinds 1963 bestaan er separatistische groeperingen. Volgens Human Rights Watch maken Indonesische veiligheidsdiensten zich schuldig aan mensenrechtenschendingen in de provincie.

'Een vrij Papua, dat is wat de apen willen'

Ook de demonstranten op Papoea lijken tot geweld in staat. Op videobeelden is te zien dat ze gewapend zijn met stokken en pijl en boog. Er wordt ook vredig gedemonstreerd, bijvoorbeeld door het dragen van de verboden Morgenster-vlag van Papoea. Ook hebben sommige demonstranten racistische leuzen tot geuzennaam verheven. "Een vrij Papoea, dat is wat de apen willen", staat op spandoeken.

De Indonesische minister Wiranto van Nationale Veiligheid heeft een onderzoek naar het racisme aangekondigd. Maar een verzoek tot een referendum over onafhankelijkheid voor Papoea sloot hij direct uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl