NOS Nieuws Binnenland

Locatie Songfestival bijna bekend: 'We hebben echt geen idee'

ANP

Maastricht en Rotterdam maken zich op voor een spannende dag. Om 11.58 uur is het zover: de NPO maakt de Songfestival-stad bekend in een televisiespotje op NPO1 en 2.

Vlak na de winst van Duncan Laurence afgelopen mei in Tel Aviv lieten beide steden al weten het evenement binnen te willen halen. Rotterdam schoof evenementenhal Ahoy naar voren, Maastricht congrescentrum MECC. Afgelopen maanden kwam de organisatie op bezoek en vielen steden als Amsterdam, Arnhem en Den Bosch af. Alleen Maastricht en Rotterdam zijn nu nog over.

Na maandenlange voorbereidingen krijgen beide steden vandaag dus eindelijk te horen in welke stad het Songfestival gaat plaatsvinden. "We weten helemaal niets. Het is echt enorm spannend, maar we hebben vertrouwen in wat we gedaan hebben," vertelt de directeur van het MECC Rob van de Wiel. Ook in Rotterdam zijn ze absoluut niet zeker van een positief eindresultaat. Susanne Blaas van Ahoy: "Het kan echt nog twee kanten op."

Bekijk hier hoe de twee steden het Songfestival in hun stad voor zich zien:

Woensdagavond leek het erop dat Rotterdam de host van het Songfestival zou worden. Er was een evenementenpagina voor de stad op de officiële website van het Songfestival verschenen. Die pagina werd snel offline gehaald. In eerste instantie was er geen evenementenpagina van Maastricht te vinden, maar na een tijdje stond opeens 'Maastricht 2020' bij de hosts.

Het Eurovisiesongfestival kwam met de verklaring dat de officiële website klaar werd gemaakt voor de bekendmaking. "Voor beide steden werd een webpagina gemaakt, zodat een van die twee online kan bij de bekendmaking."

Van de Wiel van MECC kan zich vinden in de verklaring. "We hebben niets in de procedure kunnen ontdekken dat ze in Rotterdam wel doen, en hier niet. Ze doen alles in tweevoud. Laten we vooral op het officiële bericht wachten. Dat is het enige dat telt. Ik denk nog steeds dat Maastricht er heel goed voorstaat. Als we het niet worden, hebben we een reis gemaakt die mooier is dan de bestemming. Ik ga nog steeds uit van eigen kracht. En dat betekent dat Maastricht gaat winnen."

Ook Rotterdam is hoopvol. "We hebben het volste vertrouwen dat we een goed bid hebben neergelegd," zegt Susanne Blaas van Ahoy.

De locaties verschillen behoorlijk van elkaar:

"Stel dat we het winnen, dan komt dat vooral door ons ondernemerschap, de pro-activiteit en de saamhorigheid die we getoond hebben," zegt Van de Wiel.

De kracht van Rotterdam zit hem vooral in de ervaring die ze daar hebben met dit soort grote evenementen, denkt Blaas: "Samen met de gemeente hebben we vaker bidbooks gemaakt. Maar dit type evenement is de kers op de taart in evenementenland. Er zijn 200 miljoen mensen die kunnen gaan kijken. Dan begrijp je wel dat we het graag willen,"

Wanneer het Eurovisie Songfestival wordt gehouden is nog niet bekend. Het gaat waarschijnlijk om de tweede of derde week van mei. De NPO, AVROTROS en NOS organiseren het evenement. Wie de presentatie verzorgt, wordt voor de kerst duidelijk.

STER reclame