Rotterdam of Maastricht, waar is de beste Songfestivalzaal?
Waar komt het podium? Hoeveel lampen kunnen er aan het dak? En is er wel genoeg ruimte voor alle journalisten? Het zijn vragen die Maastricht en Rotterdam deze dagen moeten beantwoorden.
De strijd om welke stad in Nederland het Songfestival mag organiseren, nadert namelijk de eindfase. Alleen de twee steden aan de Maas zijn nog over. Afgelopen dagen trokken ze nog één keer alles uit de kast tijdens de werkbezoeken van de projectorganisatie.
Tijdens deze bezoeken is onder meer gekeken naar de technische aspecten van de zaal. In Maastricht gaat het om het MECC, in Rotterdam is Ahoy de beoogde locatie voor het songfestival. In een later stadium wordt meer over de financiën gesproken.
In het MECC en Ahoy is niet alleen plek voor de televisieshows, maar ook genoeg ruimte voor bijvoorbeeld kleedkamers en een perscentrum. Belangrijk voor de locatie is onder meer dat de zaal genoeg capaciteit heeft en dat de hal hoog genoeg is voor een groot podium. Bij de afgelopen zeven edities was de zaal telkens minstens 17 meter hoog.
Beide steden krijgen na de werkbezoeken de tijd om hun plannen eventueel iets aan te passen.
Wat weten we over het MECC in Maastricht?
- Capaciteit: ongeveer 13.000 mensen
- Oppervlakte vloer: 10.225 vierkante meter
- Maximale hoogte: 17,88 meter
- Vrije hoogte: ongeveer 12,5 meter
Bekijk hier hoe het MECC het voor zich ziet:
Wat weten we over Ahoy in Rotterdam?
- Capaciteit: waarschijnlijk tussen de 11.000 en 12.000 mensen
- Oppervlakte vloer: 3.725 vierkante meter
- Maximale hoogte: 30 meter
- Vrije hoogte: ongeveer 22,5 meter
Bekijk hier hoe Ahoy het voor zich ziet:
Maastricht en Rotterdam hebben verder voldoende hotelkamers. Ook zijn beide steden volgens de NPO bereid om een flinke financiële bijdrage te leveren. Het was al duidelijk dat de stad die het liedjesfestijn mag gaan huisvesten met miljoenen over de brug moet komen.
In de loop van augustus maakt de organisatie bekend welke stad het songfestival mag huisvesten.