ANP

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar gehouden in Rotterdam Ahoy of het MECC in Maastricht. De andere drie steden die in de race waren zijn vandaag gebeld dat ze niet meer meedingen. Volgens het organiserende team van de Nederlandse Publieke Omroep scoren Den Bosch, Arnhem en Utrecht lager bij de belangrijkste eisen voor het evenement.

De vijf steden leverden hun bidbooks vorige week in bij de NPO. De organisatie kiest voor Rotterdam en Maastricht omdat daar niet alleen plek is voor de tv-shows, maar ook genoeg ruimte voor bijvoorbeeld kleedkamers en een perscentrum.

Verder hebben die steden voldoende hotelkamers en zijn ze volgens de NPO bereid om een flinke financiële bijdrage te leveren. Het was al duidelijk dat de stad die het liedjesfestijn mag gaan huisvesten met miljoenen over de brug moet komen.

Bij de presentatie van de bidbooks, vorige week, blonken Rotterdam en Maastricht al van zelfvertrouwen:

Van Utrechtse fietskoerier tot Brabantse nachten: bidbooks Songfestival gepresenteerd

Rotterdam en Maastricht kunnen deze week een bezoek van de songfestivalorganisatie verwachten. Hierbij zal vooral naar de technische aspecten van de zaal worden gekeken. In een later stadium wordt dieper over de financiën gesproken.

De verwachting is dat half augustus zal worden bekendgemaakt in welke stad volgend jaar het songfestival gehouden wordt.

Afvallers balen

Vanuit de afgevallen steden klinken teleurgestelde reacties. "'Het is erg jammer dat we zijn afgevallen. We hadden een schitterend mooi bidbook", zegt de Gelderse gedeputeerde Jan Markink tegen Omroep Gelderland. Evenementenorganisator Johan Mak, die meedacht over het Arnhemse bidbook, zag het besluit al aankomen. "Je moet gewoon reëel kijken naar wie zo'n event moet betalen en de grootste geldimpulsen komen dan toch uit Rotterdam en Maastricht."

Directeur Jeroen Dona van de Brabanthallen in Den Bosch wijt het NPO-besluit ook aan de financiën en het gebrek aan hotelkamers in de omgeving.

De organisatie van het Songfestival prijst de afgevallen steden voor hun enthousiasme. De komende maanden wordt met die steden gesproken over hoe ze op een andere manier alsnog betrokken kunnen worden bij het Songfestival.

De Arnhemse evenementenorganisator Mak vindt dat een goed idee. "Ik zie wel mogelijkheden voor de stad Arnhem om het wij-gevoel van het Eurovisie Songfestival op de kaart te zetten. Ik ben positief gestemd dat we toch nog een glimp van het festival kunnen krijgen."

Dat Nederland het Eurovisie Songfestival 2020 organiseert komt door dít optreden van Duncan Laurence. Zo won hij in mei de finale van het Songfestival in Israël:

Het winnende optreden van Duncan Laurence in finale Songfestival

STER reclame