EPA
NOS NieuwsAangepast

Joshua Wong en andere prominente activisten in Hongkong opgepakt

Het gezicht van de protesten in Hongkong, de 22-jarige Joshua Wong, is vanochtend opgepakt door de politie. Volgens zijn politieke partij Demosisto werd hij plotseling in een auto geduwd. Later werd duidelijk dat hij naar het politiebureau was gebracht. Aan het eind van de morgen werd duidelijk dat hij op borgtocht vrij komt.

Ook andere vooraanstaande activisten werden gearresteerd. Onder hen zijn de activisten 22-jarige Agnes Chow en de 28-jarige Andy Chan. Chow komt ook op borgtocht vrij, Chan zit nog vast. Ook de voormalig studentenleider Althea Suen en de politicus Cheng Chung-tai zijn opgepakt, schrijven Hongkongse media.

De politie van Hongkong zegt dat Wong is gearresteerd op verdenking van het organiseren van illegale protesten. Chow en Wong worden allebei verdacht van "anderen aanzetten om mee te doen" en zelf "bewust meedoen" aan protesten waarvoor geen toestemming was gegeven. Chan wordt beschuldigd van rellen en een politieagent aanvallen.

"Ik denk dat Peking met deze arrestaties wil laten zien dat dit je te wachten staat als je de straat op gaat in Hongkong", zegt China-correspondent Sjoerd Den Daas.

Grote mars afgelast

Dit weekend stonden weer grootschalige protesten gepland in Hongkong, maar die zijn verboden door de autoriteiten. De organisatoren hebben een grote mars afgelast.

Waarom is er ook alweer onrust in Hongkong? In deze video leggen we het uit:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Joshua Wong is een van de prominente figuren bij de demonstraties in Hongkong. Hij stond op de cover van Time Magazine, er is een Netflix-documentaire over hem gemaakt en hij is genomineerd geweest voor een Nobelprijs voor de Vrede. Chinese staatsmedia zien hem anders: daarin geldt hij als terrorist.

Wong werd vorig jaar veroordeeld tot enkele maanden cel voor zijn rol in de parapluprotesten van 2014, toen hij nog 17 was. Eind juni kwam hij vervroeg vrij.

Waar Wong in 2014 nog duidelijk een van de voormannen van de protesten was, zijn leiders bij de huidige protesten vrijwel onzichtbaar, zegt correspondent Den Daas. "We moeten zijn zoals water, is de gedachte van de organisatoren. Dit doen ze zodat ze minder makkelijk het slachtoffer kunnen worden van politieacties."

"Wong is wel een van de meest bekende activisten in Hongkong, hij verwoordt de onvrede en is waarschijnlijk om die reden opgepakt". Den Daas sprak recent met de activist. "Hij zei toen niet geïntimideerd te zijn door de dreiging van gevangenisstraf en dat zoiets de demonstranten alleen maar sterker maakt".

Ook Den Daas denkt dat het arresteren van de prominenten activisten juist zal sterken. "Ik kan me voorstellen dat deze arrestaties ertoe leiden dat mensen zeggen: als we maar met genoeg mensen de straat opgaan, dan kunnen we onze boodschap blijven geven."

Bekijk hieronder het gesprek dat correspondent Sjoerd den Daas had met Joshua Wong:

Activist Joshua Wong: 'Het is nu één land, anderhalf systeem'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl