Vernieuwde Stint mogelijk over een maand de weg op
De nieuwe Stint mag, als de RDW een goedkeuring afgeeft, naar verwachting over een maand de weg op. De RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer die de registratie van motorvoertuigen verzorgt, is op dit moment bezig met de laatste keuringen voor het voertuig.
De afgelopen maanden is gewerkt aan de aanpassingen voor de nieuwe Stint. De vernieuwde elektrische bolderkar krijgt onder meer gordels en een rolkooi. Daarnaast is de besturingsconsole vernieuwd.
Het streven was om de Stints met ingang van het nieuwe schooljaar weer te gebruiken, maar dat is niet gelukt. Dat was een kleine tegenslag, zegt Edwin Renzen, de eigenaar van Stint Urban Mobility dat de bolderkar produceert. "Uiteraard hebben we onze klanten, de kinderdagverblijven, hier direct over geïnformeerd."
Minister Van Nieuwenhuizen verbood de Stint vorig jaar september, na een ongeluk in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen:
Hoe dat ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog altijd onduidelijk, en die vraag wordt mogelijk ook niet meer beantwoord, denkt het Openbaar Ministerie. Maar TNO onderzocht de bolderkar en concludeerde in december dat het voertuig niet veilig genoeg is.
Dit voorjaar ging de Tweede Kamer akkoord met de aanpassingen voor de Stint, waardoor de Stint weer de weg op mag. Aan de hand daarvan is Renzen aan de slag gegaan met een vernieuwd model.
Kinderdagverblijven
"Twee derde van de kinderdagverblijven heeft aangegeven de Stint weer direct in gebruik te willen nemen. De vraag vanuit de markt is zeker niet weg", laat Renzen weten. "De rest van de klanten volgt waarschijnlijk later."
Rene Loman, woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang, vindt het een gunstige ontwikkeling dat de Stint weer op de weg komt. "We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om ervoor te zorgen dat er een veilige Stint op de weg rijdt. Alternatieven zijn niet veiliger, dus we zijn blij als de Stint snel weer beschikbaar komt voor kinderopvangorganisaties", zegt hij. "Bovendien zijn we door het bedrijf goed op de hoogte gehouden over de voortgang van ontwikkelingen rondom het vervoersmiddel."
'Veiligheid voor alles'
De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt dat veiligheid voor alles gaat. "Onze leden doen het nu al bijna een jaar zonder de Stint en dat gaat goed. Er zijn alternatieven, maar die leiden tot extra kosten voor de opvangorganisaties", laten zij weten. Die kosten horen bij de bevordering van de kwaliteit van de opvang, dus ook bij een veilig vervoersmiddel van en naar de kinderopvang.
De BMK wacht de keuring van de vernieuwde Stint geduldig af. "Als de Stint de testen glansrijk doorstaat en het ministerie akkoord geeft voor het opnieuw in gebruik nemen van het vervoersmiddel, volgens de regels die zijn opgesteld, zullen onze leden zelf bepalen of zij het vervoersmiddel weer inzetten of het houden bij de alternatieven waar nu mee wordt gewerkt."
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal na de keuring van de RDW definitief vaststellen of de Stints veilig genoeg zijn om te gaan rijden. "Op dit moment wordt door het ministerie en de RDW beoordeeld of de aanvraag voor toelating van de Stint voldoet aan de nieuwe eisen die sinds mei dit jaar gelden. De beoordeling is maatwerk, waarbij ook praktijktesten worden gedaan. Dit traject wordt met uiterste zorgvuldigheid gedaan", zegt een woordvoerder van het ministerie.