De betrokkenen in de zaak-Nicky Verstappen zijn op de Brunssummerheide geweest voor een zogenoemde schouw. Die duurde van 10.00 tot 13.45 uur. Later vanmiddag gaat de rechtszaak tegen verdachte Jos B. verder in de rechtbank in Maastricht met een vierde pro-formazitting.

Voor de schouw is een gebied van 2 bij 2 kilometer afgezet, bewaakt door tientallen politiemensen en militairen. Pers en publiek zijn niet welkom en er geldt een vlieg- en droneverbod. Eerder is bekendgemaakt dat het gebied om 18.00 uur vanavond weer wordt vrijgegeven.

Rond 10.00 uur kwamen de rechters, het OM, verdachte Jos B. en de nabestaanden van Nicky Verstappen aan op de Brunssumerheide:

OM: bij schouw ervaar je hoe de Brunssummerheide is opgebouwd

Rechters, Openbaar Ministerie, verdachte Jos B. en zijn advocaat en de nabestaanden van Nicky Verstappen bezochten vanmorgen drie plaatsen in het Zuid-Limburgse natuurgebied.

Het gaat om de plek waar de 11-jarige jongen in 1998 op kamp was toen hij verdween, waar zijn lichaam werd gevonden en waar Jos B. enkele uren later werd staande gehouden.

Het OM publiceerde direct na afloop van de schouw enkele foto's van de eerste twee locaties die werden bezocht:

"Ze kijken samen hoe de plaats van het delict eruitziet", zei verslaggever Mattijs van de Wiel voorafgaand aan de schouw. "Wat zijn de afstanden? Wat kun je zien als je ergens staat? Hoe loop je ergens naartoe?"

Van de Wiel benadrukte dat het geen reconstructie is. Er wordt dus niet nagespeeld wat er zich heeft afgespeeld op de Brunssummerheide. "Dat kan ook helemaal niet, want we weten niet wat er is gebeurd. De doodsoorzaak is zelfs niet bekend in deze zaak. En Jos B. weigert zijn verhaal te vertellen."

B. werd vorig jaar opgepakt. We maakten toen deze terugblik:

Zoektocht in zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

Het Openbaar Ministerie hoopte dat de rechters door de schouw een goede indruk krijgen van het gebied. Woordvoerder Gertjan Bos: "Wat wij willen is dat iedereen die het dossier tot zich neemt dezelfde indrukken krijgt van de locaties die belangrijk zijn in deze zaak. In de rechtszaal ervaar je het niet, daar lees je het van papier. Hier ervaar je in levenden lijve hoe de heide is opgebouwd, hoe heuvelachtig het is, hoe de locaties ten opzichte van elkaar liggen."

STER reclame