Brazilië weigert G7-geld voor Amazone-branden, eist excuus Macron
De Braziliaanse regering weigert de miljoenenhulp van de G7-landen voor de bestrijding van de Amazone-branden. Tijdens de G7-top in Biarritz boden de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada 18 miljoen euro aan.
"Frankrijk moet zich eerst eens houden aan de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs", schrijft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué, "voordat het overbodige initiatieven lanceert". De Brazilianen wijzen erop dat in het Klimaatakkoord miljarden waren beloofd om ontbossing tegen te gaan, maar "die afspraken worden niet nageleefd".
'Eerst excuses van Macron'
President Bolsonaro nuanceerde enkele uren later het standpunt van zijn regering. Hij eist dat de Franse president Macron, die Bolsonaro een leugenaar noemde, zijn excuses hiervoor aanbiedt. "Daarna mag hij hulp aanbieden, en zal ik hierop reageren." Macron zette afgelopen weekeinde de Amazonebranden hoog op de agenda van de G7-top in Frankrijk en was de drijvende kracht achter het hulpinitiatief.
Macron en Bolsonaro liggen de afgelopen dagen publiekelijk met elkaar overhoop, waarbij Bolsonaro de vrouw van Macron bespotte en Macron zijn Braziliaanse ambtgenoot als onbetrouwbaar wegzette.
Bolsonaro was van begin af aan sceptisch over de hulp van de G7. "Als iemand je helpt, willen ze er meestal iets voor terug", zei hij direct na de bekendmaking in Biarritz.
Allergisch voor kritiek
De felheid waarmee het geld wordt geweigerd, noemt correspondent Marc Bessems opmerkelijk. "Braziliaanse nationalisten als Bolsonaro zijn allergisch voor kritiek uit het buitenland, bijvoorbeeld omdat Europa helemaal geen oerbos meer heeft omdat dat al lang geleden is gekapt. Dus vanwaar die morele verontwaardiging vanuit Europa, is de gedachte."
Bovendien vindt de Braziliaanse regering alle aandacht voor de branden erg overdreven. Het is gewoon het droge seizoen en dan zijn er altijd branden, dat is niet heel bijzonder, stelt de regering. "Maar dat is volgens de cijfers niet helemaal terecht," zegt Bessems. "NASA heeft gezegd dat het de ergste branden zijn sinds 2010."
Bolsonaro en andere nationalisten zeggen te vrezen dat het buitenland uit is op de rijkdommen van het Amazone-gebied. De Franse president Macron wakkerde die vrees aan toen hij op een persconferentie na de G7-top opperde dat de Amazone misschien "een internationale status" zou moeten krijgen.
Bos aanplanten in Europa
Minister Onyx, rechterhand van president Bolsonaro, suggereert nu dat het G7-geld beter kan worden gebruikt "om Europa te herbebossen". Hij voegde daar volgens Braziliaanse media aan toe dat Macron de Brazilianen niet de les moet lezen, "want die kon niet eens de brand in de Notre-Dame voorkomen". Bolsonaro heeft het leger ingezet om de branden te bestrijden.
Saillant is dat Duitsland en Noorwegen recent hun steun opschortten aan het Amazonefonds, dat Brazilië moet beschermen tegen ontbossing. Noorwegen stak de voorbije tien jaar een miljard euro in het fonds en was daarmee de grootste donateur. Volgens beide landen werkt de regering-Bolsonaro het fonds tegen en heeft het daarom geen zin geld ervoor uit te trekken.