NOS Sport

Nederland in halve finale pijnlijk onderuit tegen EK-stuntploeg Spanje

Nederland ondanks drie goals in de laatste zeven minuten niet langs Spanje

Nederland is door een enorme afgang tegen Spanje de EK-finale misgelopen. De underdog rekende in Antwerpen genadeloos af met de Oranje-hockeyers (3-4).

Die dreun kwam voor Nederland werkelijk uit het niets, na keurige zeges op Ierland (5-1), Duitsland (3-2) en Schotland (6-0) in de groepsfase. Spanje had eerder al een pak rammel gekregen van de Belgen (5-0) en was al blij dat het überhaupt de poule nog was doorgekomen.

Waar Oranje met name na het mooie hockeygevecht met de Duitsers nog werd geroemd om de goede wedstrijdmentaliteit, kreeg het in de eerste drie kwarten geen poot aan de grond. Spanje benutte in de tussentijd al zijn strafcorners.

Al na drie minuten lag de bal achter Sam van der Ven, die de inzet van Pau Quemada via zijn stick in het doel zag verdwijnen. Op de tweede knal van de veteraan (35) was Van der Ven wel volstrekt kansloos. Vlak na rust drukte ook Josep Romeu nog een keer hard en hoog af.

Al in de derde minuut neemt Spanje de leiding tegen Nederland

Pas in het laatste kwart drong Oranje echt aan tegen de Spanjaarden, die flink met hun krachten hadden gesmeten om de tegenstander zo ver mogelijk van hun doel te houden. Tot overmaat van ramp werd het aan de overkant nog 0-4 door Ricardo Sanchez, na goed voorbereidend werk van Xavi Lleonart (ex-Bloemendaal).

Via Billy Bakker stribbelde Nederland nog wel wat tegen (1-4), een doelpunt van Thierry Brinkman werd daarvoor door de videoscheidsrechter nog geschrapt vanwege bolle kant. De dubbelslag van Jip Janssen (tweemaal uit een strafcorner) kwam veel te laat om het nog spannend te maken.

"Ik denk dat we in ons achterhoofd al bezig waren met finale", probeerde Seve van Ass een verklaring te vinden voor de nederlaag. "We kregen het veel te laat op de rit. Het was gewoon dramatisch vandaag."

Bekijk hieronder de reacties van Seve van Ass, Sander de Wijn, Billy Bakker en bondscoach Max Caldas:

Voor Oranje rest nu de strijd om brons, tegen Duitsland. Dat verloor in de andere halve finale met 4-2 van België. Het gastland mag tegen Spanje uitmaken wie Nederland opvolgt als Europees kampioen.

De EK-winnaar plaatst zich tevens voor de Olympische Spelen. Komend najaar mag de ploeg van bondscoach Max Caldas via kwalificatiewedstrijden alsnog proberen een ticket voor Tokio af te dwingen.

Spanje ruimt op voordat Thierry Brinkman gevaarlijk kan worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl