EPA

De migranten van het reddingsschip Open Arms worden overgebracht naar vijf landen in de Europese Unie. Gisteravond zetten de ruim tachtig opvarenden, vooral afkomstig uit Afrika, voet aan wal op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Vanuit daar gaan ze naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen persbureau Reuters. "Het is een kwestie van dagen."

Het schip lag ruim twee weken voor de kust van Lampedusa, in afwachting van een politiek besluit. Italië wilde de opvarenden in eerste instantie niet aan land laten komen. Meerdere landen boden aan de migranten op te nemen.

Slechte omstandigheden

De omstandigheden aan boord werden volgens Open Arms steeds slechter. Meerdere mensen sprongen van boord en enkele opvarenden dreigden zichzelf iets aan te doen.

Vijftien migranten sprongen eerder in zee om zwemmend Lampedusa te bereiken. Ze werden door reddingswerkers uit het water gehaald en naar het eiland gebracht:

Migranten Open Arms springen overboord om Lampedusa te bereiken

De migranten krijgen volgens de woordvoerder van de Europese Commissie nu de zorg die ze nodig hebben. Ondertussen is er voor een ander reddingsschip in de buurt van Italië nog geen oplossing. De Ocean Viking heeft 356 migranten aan boord en nog geen plek om aan te leggen.

De Europese Commissie hoopt dat lidstaten "de geest van solidariteit" rond Open Arms ook tonen voor deze migranten.

STER reclame