De Italiaanse gezondheidsdienst onderzocht vanmorgen de situatie aan boord
NOS NieuwsAangepast

Migrantenschip Open Arms welkom in Spanje, noodsituatie aan boord

Het Spaanse schip met 107 migranten aan boord dat al dagen voor de kust van Italië ligt, mag naar de Spaanse stad Algeciras. De situatie aan boord van de Open Arms is onhoudbaar geworden, zegt de bemanning. De migranten werden 17 dagen geleden opgepikt voor de kust van Libië.

De bemanning van Open Arms filmde de situatie aan boord:

Migrantenschip Open Arms filmt situatie aan boord

De Spaanse premier heeft de haven van Algeciras opgedragen zich voor te bereiden op de komst van de Open Arms. Hij doet dat vanwege de noodsituatie aan boord en de "onbegrijpelijke weigering" van Italië om de migranten toe te laten.

Zes EU-landen hebben aangeboden de opvarenden, vooral Afrikanen, op te vangen, maar de Italiaanse minister Salvini wil het schip niet laten aanmeren. Vanmorgen droeg hij het schip op de Italiaanse territoriale wateren te verlaten en naar Spanje te varen. Volgens hem ligt het schip alleen maar voor de kust van het eiland Lampedusa in de Middellandse Zee om hem en Italië te provoceren.

Wel heeft hij gisteren 27 minderjarigen zonder ouders en zieken van boord laten gaan. Eerder deze week bepaalde de rechter dat het tegen het internationale recht is om het schip niet toe te laten tot de Italiaanse territoriale wateren.

Sprong in het water

Open Arms heeft echter laten weten dat de situatie aan boord het niet toelaat om nog weer zes dagen te gaan varen. "De situatie is absoluut onhoudbaar", zegt een woordvoerder van de organisatie.

De kapitein sprak vanochtend al van een tikkende tijdbom, waardoor het niet verantwoord is de migranten nog langer aan boord te laten.

Enkele opvarenden zouden hebben gedreigd zelfmoord te plegen. Ook sprongen sommige mensen in het water. Zij werden snel weer aan boord gehaald door bemanningsleden, zo is te zien op beelden die de organisatie op social media heeft geplaatst. "De mensen zijn bang, er is geweld en de zaak is nauwelijks meer in de hand te houden", zei de kapitein eerder.

Volgens de organisatie gebruikt Salvini de 107 migranten voor "xenofobische en racistische propaganda".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl