NOS Nieuws

Italiaanse minister Salvini laat 27 minderjarigen van migrantenschip gaan

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft 27 minderjarigen van boord gelaten van het Spaanse migrantenschip Open Arms. De kinderen zaten ruim twee weken vast op het schip zonder hun ouders.

Vandaag werden ze overgebracht naar een patrouilleboot van de Italiaanse kustwacht, die ze naar het eiland Lampedusa bracht.

In deze video is te zien hoe de minderjarigen het schip verlieten:

27 minderjarigen van migrantenschip gelaten

Met zijn besluit gaf Salvini enigszins toe aan de toenemende kritiek op zijn harde migrantenbeleid. Woensdag zette een rechter in Rome een streep door het verbod waardoor het Open Arms niet was toegestaan Italiaanse wateren binnen te varen. Dat verbod ging volgens de rechter in tegen het internationale recht.

Botsing tussen premier en minister

Donderdag schreef de Italiaanse premier Conte een open brief naar zijn minister, waarin hij hem opriep de minderjarige migranten van boord te laten halen. Ook omdat andere Europese landen zich al bereid hadden getoond ze op te nemen.

Salvini weigerde dat eerst, maar schreef vandaag in een uitgebreide reactie van drie pagina's dat hij het alsnog toestond de migranten van boord te laten. Hij benadrukte daarbij dat het een besluit was van Conte en dat het wat hem betreft ook eenmalig was.

Op Twitter zei hij dat eenmaal op Lampedusa bleek dat 8 van de 27 minderjarigen eigenlijk meerderjarig waren. "'Daarom verander ik niet van gedachten", aldus Salvini.

Volgens Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. Organisaties als die achter Open Arms zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.

Wat er nu met de overige ruim 100 personen aan boord van Open Arms gaat gebeuren, is onduidelijk. Het schip ligt momenteel voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa.

Volgens Open Arms-baas Oscar Camps wordt de sfeer op het schip steeds grimmiger. Ook zouden er migranten suïcidaal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl