EPA

Wekdienst 21/8: Johnson op bezoek bij Merkel en start Wings of Freedom

tijd van publicatie

Goedemorgen! Boris Johnson gaat vandaag naar Berlijn, het is zijn eerste buitenlandbezoek als Britse premier. En in Ede begint een historische vliegshow, die stilstaat bij 75 jaar bevrijding.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van woensdag 21 augustus.

Er zijn zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog. De maxima liggen tussen 20 en 22 graden bij een zwakke of matige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Ede begint de jaarlijkse vliegshow Wings of Freedom. De show staat in het teken van de 75-jarige herdenking van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. Tussen Ede en Veenendaal is een tijdelijk vliegveld opgebouwd, met zowel Brits, Amerikaans en Duits oorlogsmaterieel uit WOII.
  • De Britse premier Boris Johnson is bij bondskanselier Angela Merkel op bezoek in Berlijn. Het zijn eerste buitenlandse werkbezoek als premier en brexit is een van de hoofdthema's.
  • En in de Werkspoorkathedraal in Utrecht viert de Stichting Veteraan Autobussen zijn 50-jarig jubileum met een beurs met tientallen historische bussen.

Wat heb je gemist?

De Nederlands-Australische mensenrechtenactiviste Jan Ruff-O'Herne is op 96-jarige leeftijd overleden in de Australische stad Adelaide.

Ze werd wereldberoemd toen ze in 1992 als een van de eerste 'troostmeisjes' openlijk haar verhaal durfde te doen over wat haar was overkomen in de Tweede Wereldoorlog, toen ze door Japanse militairen werd misbruikt als seksslaaf.

Ze zette zich daarna in voor vrouwen die hetzelfde was overkomen. Ze inspireerde zo meer vrouwen hun verhaal te doen. "Het is heel goed dat zij dat deden, want alleen heb je maar een kleine stem", zei Ruff-O'Herne in 2001 tegen NRC.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Gedetineerden op de terroristenafdeling van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught konden schietspellen spelen in hun cel, schrijft De Telegraaf. De spellen zijn na vragen van de krant deze maand weggehaald van de afdeling.
  • President Trump heeft een streep gezet door zijn bezoek aan Denemarken. Op Twitter laat hij weten dat hij tot zijn besluit is gekomen, omdat de Deense premier Frederiksen liet weten geen interesse te hebben om Groenland te verkopen aan de VS.
  • De Australische kardinaal George Pell (78) is ook in hoger beroep veroordeeld voor het misbruiken van twee 13-jarige misdienaars. Pell werd in maart veroordeeld tot zes jaar cel. Hij bleef zelf het misbruik ontkennen en ging in beroep.

Keanu Reeves en Hugo Weaving in de film 'Matrix Revolutions' uit 2003 AFP

En dan nog even dit:

Twintig jaar na de eerste Matrix-film heeft Warner Bros. aangekondigd dat er een vierde deel in de maak is. De hoofdrolspelers van de originele trilogie, Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss, keren terug in de rollen van Neo en Trinity.

De film wordt geregisseerd en geproduceerd door Lana Wachowski, die samen met haar zus Lilly ook verantwoordelijk was voor de eerste drie Matrix-delen. Volgens Wachowski zijn de idee├źn van The Matrix, waarin mensen zich ontworstelen aan een computersimulatie en de strijd aanbinden met de overheersing door machines, relevanter dan ooit.

De productie start begin 2020. Wanneer de film op het witte doek verschijnt, is nog niet bekend.

Fijne dag!

STER Reclame