Backpackers in Bangkok
NOS Nieuws

Tientallen Nederlanders in ziekenhuis met dengue

Het aantal Nederlandse toeristen dat de ziekte dengue oploopt neemt toe. Volgens alarmcentrale Eurocross zijn er wereldwijd dit jaar meer dan twee keer zoveel Nederlanders opgenomen in een ziekenhuis als vorig jaar. "Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode", zegt woordvoerder Suzan de Wit.

Bloedingen

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een ziekte die door muggen wordt verspreid. Mensen die ziek worden, kunnen er heftige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag door krijgen. In ernstige gevallen kan de ziekte een levensbedreigende koorts met bloedingen veroorzaken.

"Raadpleeg bij deze symptomen altijd een alarmcentrale en een arts", zegt Iris Deinse van het Rode Kruis op NPO Radio 1. "Alleen met een bloedtest weet je zeker of je het hebt. En het kan zijn dat je moet worden opgenomen."

De mug die dengue verspreidt is óók overdag actief. Smeer je altijd in met DEET en draag altijd bedekkende kleding

Iris Deinse van het Rode Kruis

In veel landen ligt het aantal besmettingen met dengue veel hoger dan vorig jaar. Met name in Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshalleilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen neemt het aantal patiënten toe. Op veel plekken in Azië zijn de ziekenhuizen overvol, en worden mensen zelfs opgevangen in tenten, meldde het Rode Kruis al eerder.

Doden

In de Filipijnen zijn bijvoorbeeld al 168.000 mensen ziek en ruim 620 overleden, zegt Deinse. "We maken ons zorgen. Het regenseizoen is daar pas net begonnen. De muggen die de ziekte overbrengen kunnen goed broeden op plekken met veel stilstaand water."

Het Rode Kruis adviseert mensen die naar Azië reizen om zich goed in te smeren met muggenwerende middelen zoals DEET en bedekkende kleding te dragen. Dat moet ook overdag, benadrukt Deinse. Een groot misverstand is dat mug alleen 's nachts steekt. De mug die dengue verspreidt is dag en nacht actief.

In een aantal Aziatische landen ziet het Rode Kruis op dit moment een toename van het aantal patiënten met dengue:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl