Britse economie krimpt voor het eerst in jaren
De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gekrompen. Volgens het Office of National Statistics is dat het slechtste resultaat sinds 2012. In de afgelopen zes jaar liet de Britse economie alleen maar groei zien.
De cijfers komen onverwacht. Veel economen hadden verwacht dat de groei van de Britse economie zou stagneren, niet dat de economie zou krimpen.
In het eerste kwartaal van 2019 groeide de economie nog met 0,5 procent. Dat was deels te danken aan het aanleggen van voorraden voor de brexit, productiegroei die in de magazijnen terecht kwam. De industriële productie werd na het verdagen van de brexit eind maart teruggeschroefd en bedrijven en winkels teerden in op de voorraden, met als gevolg lagere groei.
Rob Kent-Smith, het hoofd bbp van het statistiekbureau, zegt dat de krimp mede is veroorzaakt door een dalende productie en een zwakkere bouwsector. Daarnaast was er volgens hem vrijwel geen groei te zien in de "vaak dominante dienstensector".
Onzekerheid over de brexit
Het Office of National Statistics spreekt zelf niet over de brexit, maar analisten zeggen dat de slechte cijfers zeker te maken hebben met onzekerheid over het Britse vertrek uit de EU.
"Uit ons marktonderzoek blijkt duidelijk dat de economie het moeilijk heeft door een combinatie van tragere groei van de wereldeconomie en onzekerheid over de brexit", zegt Alpesh Paleja van de Confederation of British Industry, een lobbygroep voor de grote industrie, tegen The Guardian.
Analist David Cheetham van handelskantoor XTB zegt tegen de krant dat hij ervan uitgaat dat ook het huidige kwartaal krimp laat zien, vanwege de dreiging van een no-deal-brexit.
Pond verzwakt
Als reactie op het krimpcijfer is het Britse pond verzwakt, de munt staat op de laagste koers in twee jaar. Het pond is sinds Boris Johnson Theresa May opvolgde als premier met 3 procent in waarde gedaald.
De Britse minister Javid van Financiën spreekt van een moeilijke tijd, maar hij wijst erop dat ook andere landen het economisch niet zo goed doen. "Deze regering is van plan om duidelijkheid te geven aan mensen en bedrijven over de brexit. Daarom zeggen we stellig dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober vertrekt uit de EU."
Na de bekendmaking van het Britse statistiekbureau daalde de waarde van het pond fors. Britse economen vrezen dat het Verenigd Koninkrijk in een nieuwe recessie terechtkomt.
Bekijk de actuele valutakoersen op nos.nl/financieel.