De Britse brexit-minister Stephen Barclay
NOS NieuwsAangepast

Londen vraagt redelijkheid van EU: heropen de onderhandelingen

De Britse brexit-minister Stephen Barclay roept EU-leiders op het brexit-akkoord open te breken en opnieuw te onderhandelen. Daartoe zou de Europese brexit-toponderhandelaar Michel Barnier een nieuw mandaat moeten krijgen.

In de Mail on Sunday schrijft Barclay dat de politieke realiteit flink is veranderd sinds de Europese verkiezingen van mei. Hij wijst op de verschoven machtsverhouding in het Europees Parlement. "Ze moeten om te beginnen hun toponderhandelaar, meneer Barnier, ruimte geven om te onderhandelen." Dan is een nieuwe deal gewoon mogelijk, zegt Barclay.

Brussel heeft steeds laten weten dat het brexit-akkoord is wat het is, en dat alleen gesleuteld kan worden aan de politieke verklaring die erbij zit.

EU-correspondent Sander van Hoorn zegt dat niet het Europees Parlement, maar de 27 staatshoofden en regeringsleiders over het mandaat van Barnier gaan. Ook is er door de wisselingen in het Europees Parlement niets fundamenteels veranderd aan de brexit-standpunten. "Dit lijkt bedoeld om in het Verenigd Koninkrijk de zwarte piet bij de EU te leggen", zegt hij over Barclays oproep.

Backstop

Barclay waarschuwt dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een no-deal-brexit als er geen nieuwe gesprekken volgen. De regering van premier Boris Johnson wil af van de backstop die in het brexit-akkoord is vastgelegd. Die backstop treedt in werking als de EU en het VK er tijdens een overgangsperiode van twee jaar niet in slagen een handelsakkoord te sluiten.

De backstop is hét hete hangijzer in de brexit-discussie. Hier leggen we uit wat het is:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

De backstop moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK). Ook de Britten willen geen harde grens, maar zij willen ook voorkomen dat zij tot in lengte van dagen vast komen te zitten in een backstop-impasse, aangezien ze dan gebonden blijven aan de douane-unie met de EU en daarmee geen eigen handelsdeals kunnen sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl