AfricaMuseum Tervuren voert ethische code in na 'blackface'-incident
De directie van het AfricaMuseum in het Belgische Tervuren wil een ethische code opstellen voor publieke activiteiten in het museum of park. Die code moet een respectvolle benadering van het Afrikaanse continent garanderen.
Aanleiding voor dat besluit is een Afrohouseparty van festival Thé Dansant, afgelopen zondag in het museum. Daarbij werd het publiek gevraagd zich Afrikaans te kleden. De dresscode op de uitnodiging was "ethnic, la sape, tribal, colorful en voodoo". Het museum vond dat een clichématige en stereotype representatie van de Afrikaanse bevolking en vroeg de organisator van het feestje om de dresscode aan te passen.
Dat gebeurde, maar die maatregel bleek maar weinig effect te hebben. Sommige feestgangers kozen er toch voor in stereotype kleding te verschijnen en één man liep zelfs met een blackface rond, een oude en nu omstreden praktijk waarbij blanke acteurs zichzelf zwart schminkten om een karikaturale rol van een zwart persoon te vertolken. Beelden hiervan veroorzaakten veel ophef in België.
Het AfricaMuseum verontschuldigt zich op Facebook. "We hebben dit evenement vooraf verkeerd ingeschat en hadden een grotere rol moeten spelen in het vooraf opleggen van duidelijke voorwaarden."
In een interview in De Morgen zegt directeur Guido Gryseels dat hij zich ook heeft gestoord aan andere clichématige aspecten van de organisatie. "Zo konden de schedels en doodshoofden op het podium echt niet door de beugel. Op de affiche prijkte een giraf in de savanne met een ondergaande zon op de achtergrond. Het is het clichébeeld van 'Afrika heeft de natuur en wij de cultuur'".
Het AfricaMuseum in Tervuren was tot voor kort omstreden en stond symbool voor de koloniale verheerlijking in België. In 2013 sloot het de deuren, om pas eind vorig jaar na een grondige verbouwing en aanpassing weer open te gaan.
Maar ook na de verbouwing was er nog veel kritiek. Zo mochten vanwege de beschermde status van het gebouw sommige beelden niet verwijderd worden en bleven bordjes met teksten als "Negervrouw met kruik" gewoon staan.
Ook een anti-racismewerkgroep van de VN uitte begin dit jaar kritiek op het museum. Het museum moet alle "racistische en aanstootgevende" beelden verwijderen, concludeerden de Afrika-experts.