AFP

VN uit kritiek op 'racistische beelden' in heropend Belgisch Africamuseum

time icon

Een anti-racismewerkgroep van de Verenigde Naties heeft kritiek geuit op het Africamuseum in Tervuren, bij Brussel. Het museum werd onlangs heropend na een grondige renovatie, waartoe onder meer was besloten na een maatschappelijke discussie over verheerlijking van de kolonisatie in het museum.

Het museum haalde standbeelden van koning Leopold II weg en plaatste bordjes met extra uitleg bij omstreden teksten. De aanpassingen gaan de VN echter niet ver genoeg.

Belgisch-Congo was tussen 1908 en 1960 een kolonie van België. Sinds 1885 was het gebied al een wingewest van de Belgische vorst Leopold II. Inmiddels heet het land officieel de Democratische Republiek Congo, ook wel Congo-Kinshasa.

De kolonisatieperiode is een zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis. Onder het Belgische bestuur vielen miljoenen doden en werd de lokale bevolking uitgebuit.

De werkgroep van Afrika-experts bracht vorige week een bezoek aan België en presenteerde gisteren zijn conclusies in een persbericht. Volgens de deskundigen is het Africamuseum de meest zichtbare post-koloniale uiting in België. Het museum moet alle "racistische en aanstootgevende" beelden verwijderen, vinden zij.

"De werkgroep is van mening dat de reorganisatie van het museum niet ver genoeg is gegaan", staat in het rapport. "De renovatie schiet tekort in het leveren van de juiste context en een kritische analyse. De werkgroep wijst op het belang van het verwijderen van alle koloniale propaganda en het nauwkeurig presenteren van de gruweldaden in het koloniale verleden van België."

Ook de vele standbeelden van Leopold II en zijn koloniale leger in het Belgische straatbeeld zijn de werkgroep een doorn in het oog. De bijdragen van mensen met Afrikaanse wortels aan de Belgische samenleving moet zichtbaarder worden, vinden de VN'ers. Ze eisen verder dat de Belgische regering excuses maakt voor deze periode in de Belgische geschiedenis.

De VN-werkgroep valt onder het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR). De werkgroep deed in 2013 onderzoek naar Zwarte Piet in Nederland. Twee jaar later raadde de VN de Nederlandse regering aan de traditie aan te passen.

In Belgische media reageert minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo verrast op het rapport. Hij noemt de kritiek op het museum "erg vreemd". "Als er vandaag één plek in België is waar men bij uitstek een kritische blik tegenover het verleden hanteert dan is het wel het vernieuwde Africamuseum."

Ook de directeur van het Africamuseum, Guido Gryseels, is verbaasd. Hij stelt dat de werkgroep zaterdag een "zeer oppervlakkig" bezoek bracht aan het museum. "Hun rondleiding duurde al met al een uurtje. In de zaal over het koloniale verleden zijn ze vijf minuten geweest. Ze vonden het allemaal interessant, en dan moet ik nu dit lezen?", zegt Gryseels tegen De Standaard.

In deze video laat Stella Nyanchama Okemwa, anti-racisme-activiste met Keniaanse roots, het vernieuwde museum zien.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Een rondleiding door het vernieuwde (en omstreden) Africamuseum in Brussel

STER Reclame