NOS NieuwsAangepast

OHCHR onderzoekt Piet en meer

De Verenigde Naties onderzoeken Zwarte Piet. Een commissie onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bekijkt of het hulpje van Sinterklaas een racistisch stereotype is. Wat kunnen de gevolgen zijn van zo'n onderzoek?

De instantie die het onderzoek doet heet voluit 'The Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights' ofwel OHCHR. De OHCHR werd in 1993 opgericht en waakt over de mensenrechten zoals die in internationale wetgeving beschreven zijn.

Rellen in Kazachstan

Enkele recente kwesties die de OHCHR onder de loep heeft genomen zijn de gevolgen van Israëlische nederzettingen voor Palestijnen, de oorzaak van rellen in Kazachstan, slavernij in Mauritanië en armoede en discriminatie in Bolivia.

En nu wordt dus Zwarte Piet onderzocht. In januari stuurden vier VN-rapporteurs een brief aan de regering om de kwestie aan de kaak te stellen. In juli stuurde Nederland een brief terug waarin enkele vragen werden beantwoord. Binnenkort bezoekt de werkgroep Nederland om het Sinterklaasfeest van dichtbij te bekijken.

Resolutie

Het is de bedoeling dat het onderzoek eind november klaar is. Als de onderzoekers tot de conclusie komen dat Zwarte Piet een racistisch stereotype is, zullen ze dit overbrengen aan de Mensenrechtenraad. Die raad kan Nederland vervolgens aanspreken.

Uiteindelijk kan de kwestie ingebracht worden in de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. De Algemene Vergadering kan vervolgens met een tweederde meerderheid een resolutie aannemen die Zwarte Piet veroordeelt. Zo'n resolutie is slechts een aanbeveling en Nederland kan die dus gewoon naast zich neerleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl