Trump ontmoet hulpverleners in El Paso AFP

De Amerikaanse president Trump bezocht gisteren El Paso en Dayton, de steden waar afgelopen weekend aanslagen plaatsvonden. In beide steden ging hij langs bij de ziekenhuizen waar de gewonden van de aanslagen worden behandeld. Ook ontmoette hij de hulpverleners die aanwezig waren afgelopen weekend.

Trump noemde zijn bezoek fantastisch en prees de hulpverleners en politiemensen die als eerste ter plekke waren.

Ik heb een fantastische dag gehad

Trump bezocht eerst Dayton, waar een 24-jarige man afgelopen zaterdag voor een kroeg negen mensen doodschoot, onder wie zijn eigen zus. Daarna vloog hij naar El Paso, waar zondag 22 mensen om het leven kwamen bij een aanslag. De 21-jarige schutter, die is aangehouden, zette kort voor zijn daad een manifest vol extreemrechtse teksten online.

In Dayton stonden een paar honderd demonstranten bij het ziekenhuis dat hij bezocht, in El Paso stonden demonstranten langs de route met borden met opschriften als 'racist, ga naar huis'. Bij beide bezoeken waren niet op alle momenten journalisten welkom.

Protest langs de weg waar Trump langskwam in El Paso AFP

In Dayton, Ohio, bezocht de president een ziekenhuis waar gewonden worden verzorgd. Hij sprak met hen, met hun families en met hulpverleners. "Zeer indrukwekkend voor alle aanwezigen", twitterde Trumps woordvoerder. Over de gesprekken werd verder niets bekendgemaakt.

Demonstratie

Bij het ziekenhuis stonden een paar honderd demonstranten die vroegen om daden in plaats van woorden. Ze eisten bijvoorbeeld strengere wapenwetgeving.

Buiten het ziekenhuis was de sfeer gespannen:

Gespannen sfeer bij vertrek Trump uit Dayton: 'sodemieter op, trol!'

Lokale politici in El Paso riepen Trump eerder al op om weg te blijven. Daar gaf de president geen gehoor aan. Langs de route waar Trumps autocolonne langskwam stonden demonstranten met borden.

Ook in El Paso bezocht Trump het ziekenhuis waar gewonden van de aanslag verblijven. Bij het ziekenhuis stond politie met een speciale uitrusting klaar, voorbereid op rellen. Die braken niet uit. Later ontmoette de president ook hulpverleners die tijdens de aanslag hadden geholpen. Meerdere hulpverleners vroegen om een handtekening van de president.

Rockster

De Democratische Afgevaardigde van El Paso weigerde de president te ontmoeten. Ook een van de Democratische presidentskandidaten vond dat Trump moet wegblijven. Beto O'Rourke, die uit de Texaanse stad komt, gaf tijdens het bezoek een speech voor honderden mensen.

Ondanks de protesten waren er ook veel positieve reacties op de bezoeken. "Hij deed de goede dingen en Melania ook. Het is zijn baan om mensen te troosten", zei senator Sherrod Brown uit Ohio. Ook het Witte Huis zei dat Trump goed was ontvangen in de steden. "Hij was een rockster in het ziekenhuis in Dayton", twitterde een medewerker.

STER reclame