President Trump bij zijn vertrek uit Dayton Reuters

President Trump is aangekomen in El Paso, waar dit weekend 22 mensen omkwamen bij een racistische aanslag. Eerder vandaag bezocht hij een ziekenhuis in Dayton, Ohio, waar gewonden worden verzorgd van de andere grote aanslag van afgelopen weekend. Hij sprak met hen, met hun families en met hulpverleners.

"Zeer indrukwekkend voor alle aanwezigen", twittert Trumps woordvoerder. Over de gesprekken is verder niets bekendgemaakt.

Zaterdag schoot een 24-jarige man voor een kroeg in Dayton negen mensen dood, onder wie zijn eigen zus. Een woordvoerder van het Witte Huis zei eerder dat de president het ook met de mensen in Dayton wilde hebben over hoe dergelijk geweld kan worden ingedamd.

Sodemieter op, trol!

Demonstrant tegen president Trump

De komst van Trump stuitte op weerstand. Bij het ziekenhuis stonden een paar honderd demonstranten die vroegen om daden in plaats van woorden. Ze willen bijvoorbeeld strengere wapenwetgeving.

Bij zijn vertrek schold iemand Trump de huid vol:

Gespannen sfeer bij vertrek Trump uit Dayton: 'sodemieter op, trol!'

De Democratische burgemeester van de stad in Ohio vroeg zich hardop af of het bezoek van Trump wel zin had. Ook zei ze dat ze de president zou vertellen hoe contraproductief zijn uitlatingen over vuurwapengeweld zijn.

De Democraten hekelen dat Trump nadruk legt op de geestelijke gesteldheid van de schutter en de invloed van (sociale) media in plaats van werk te maken van maatregelen om het wijdverbreide wapenbezit in de Verenigde Staten tegen te gaan.

Voor vertrek naar Ohio herhaalde Trump dat hij betere achtergrondcontroles wil als iemand een vuurwapen wil kopen. Ook moet er beter op worden toegezien dat mensen met psychische problemen geen wapens in handen krijgen. Hij zei dat een verbod op semi-automatische wapens politiek onhaalbaar is.

Na Dayton naar El Paso

Trump is nu aangekomen in El Paso, waar 22 mensen om het leven kwamen bij een aanslag. De 21-jarige schutter, die is aangehouden, zette kort voor zijn daad een manifest vol extreemrechtse teksten online.

Lokale politici in El Paso hebben Trump opgeroepen om weg te blijven. De Democratische Afgevaardigde van de stad weigert de president te ontmoeten.

Ook een van de Democratische presidentskandidaten vindt dat Trump moet wegblijven. Beto O'Rourke, die uit de Texaanse stad komt, vindt dat de president een klimaat schept waarin aanslagen zoals die van afgelopen weekend kunnen gebeuren.

Trump reageerde op Twitter dat O'Rourke zich koest moest houden. Hij verdedigde zich verder tegen zijn critici die zeggen dat zijn harde toon over bijvoorbeeld immigratie het land verdeelt. "Ik breng juist mensen tot elkaar. Ons land doet het geweldig."

STER reclame