NOS Nieuws

'Microsoft luistert Skype-gesprekken af voor analyse'

Medewerkers van Microsoft luisteren naar gesprekken van Skype- en Cortana-gebruikers. Dat onthult Motherboard, een Amerikaanse technologiewebsite. Cortana is de virtuele assistent van Microsoft, die met spraakbesturing werkt. Bij de Skype-opnames gaat het specifiek om gesprekken bij de vertaaldienst, die live gesprekken kan vertalen.

Volgens Motherboard worden geen hele gesprekken beluisterd. Het lijkt vooral te gaan om korte fragmenten. Het afluisteren is bedoeld om te analyseren of de vertaaldienst en de virtuele assistent goed werken.

In de Skype-gesprekken die zijn afgeluisterd, is persoonlijke informatie van de gebruikers te horen. Mensen praten op een intieme manier met hun naasten en hebben het bijvoorbeeld over gewichts- en relatieproblemen.

Motherboard kwam aan de gesprekken via een anonieme klokkenluider die bij Microsoft werkt. "Dat ik dit überhaupt met jullie kan delen, laat zien hoe laks Microsoft omgaat met het beschermen van persoonlijke data", zegt de klokkenluider.

Microsoft zegt in een reactie aan Motherboard ernaar te streven transparant te zijn over het gebruik van de gesprekken. De onlinegesprekken zijn bovendien alleen te horen via een beveiligde verbinding.

Microsoft is de vierde techgigant in korte tijd die gebruikers blijkt af te luisteren. Eerder kwamen Amazon, Apple en Google hiermee al in het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl