De nieuwe Brusseltreinen zullen grotendeels hetzelfde zijn als de Intercity Nieuwe Generatie-treinstellen ANP

De NS heeft achttien nieuwe treinen besteld die vanaf 2025 over het hogesnelheidstraject van Schiphol naar Brussel moeten rijden. Dat bevestigt een woordvoerder van het spoorwegbedrijf tegenover de NOS.

De treinen worden de definitieve vervanger van de Fyra, de mislukte hogesnelheidsdienst tussen Amsterdam en Brussel. Kort na de eerste rit met de Fyra in 2012 kwamen er allerlei gebreken aan het licht, waarna de NS de treinen van het spoor haalde. Het Fyra-debacle kostte de NS zo'n 67 miljoen euro.

Sindsdien rijden er tijdelijk Traxx-toestellen over het traject tussen Amsterdam en Brussel.

Vergelijkbaar met nieuwe intercity's

De nieuwe Brusseltreinen zijn vergelijkbaar met de 79 snelle, binnenlandse Intercity Nieuwe Generatie-treinen (ICNG) die de NS drie jaar geleden voor 800 miljoen euro bestelde bij de Franse spoorfabrikant Alstom.

Die treinen moeten vanaf 2021 over het Nederlandse spoor rijden.

Aangepast voor Belgische spoor

Voor het Brusseltraject bestelde de NS in 2017 nog eens twee ICNG-treinstellen bij Alstom, met het doel deze aan te passen zodat ze op het Belgische spoor konden rijden.

Dat proces verliep soepel, waarna er nog eens achttien treinen zijn besteld bij de spoorfabrikant. Voor de Brusseltreinen betaalt de NS 200 miljoen euro.

Volgens het bedrijf kan de nieuwe treinvloot straks meer én sneller (snelheden tot 200 kilometer per uur) passagiers vervoeren naar Brussel.

STER reclame